10 Temmuz 2012 Salı

DERSİMİZ "DÜNYA"

Buğday Derneği ve İstanbul Bilgi Üniversitesi, Çamtepe Ekolojik Yaşam Merkezi'nde Ekolojik Sosyal Girişimcilik başlıklı bir yaz okulu düzenliyor.

"Ekonomi,Tarım, Turizm ve İnsan Yerleşimlerinde Ekolojik Yaklaşımlar Üzerine" alt başlığı taşıyan, 11-17 Ağustos 2012 tarihlerinde düzenlenecek dersin koordinatörlüğünü İstanbul Bilgi Üniversitesinden Yrd.DoçDr.Alper Akyüz ve Buğday Ekolojik Yaşam Derneğinden Güneşin Aydemir tarafından yürütülüyor.

Ekolojik Sosyal Girişimcilik Yaz Okulu'nun mimarları bu okulun temellerinin dayandığı düşünceyi şöyle anlatıyorlar:

"Bugün, gezegenimizin yüz yüze kaldığı sorunları bir ağacın dallarına yerleştirseydik eğer, ağacımızın köklerinde kopukluklar bulurduk muhtemelen. Açlık, gıda krizi, iklim değişikliği, biyolojik çeşitliliğin yok olması, habitat kaybı, kirlilik, doğal kaynakların paylaşımından doğan savaşlar, kırsalın insansızlaşması, kentlerin kalabalıklaşması, eşitlik sorunları, haklara dair tartışmalar, ekonomik darboğazlar, adil olmayan paylaşımlar…. Bugün karşımıza sorun olarak çıkan her ne varsa temelinde yatan, insanoğlunun doğa ve doğal süreçlerle olan bağını koparmış olmasından kaynaklanıyor. Doğa, insana kendini nasıl doyuracağından, nasıl tedavi edeceğine; barınağını nasıl inşa edeceğinden, üretimini nasıl değere dönüştüreceğine; bireyler arasındaki paylaşımların ne şekilde düzenleneceğinden, nasıl eğlenip üzüleceğine kadar yaşamın her alanında ilham kaynağı olmuştur. Doğa ile bağımızı tazelemeden, onu yeniden anlamadan yaşam için fark yaratan bireyler haline gelebilmemiz mümkün görünmüyor.

Her ne iş yapıyor olursak olalım, hangi okulda hangi meslek için eğitim alıyorsak alalım, bu temel soruna çözüm üreten bireyler haline gelebiliriz. Yaşamla ilişkimizde ufak bir değişiklik yaparak, etrafımızda olan bitenin büyük resimdeki yerini algılayarak dünyayı hem kendimiz hem de gelecek nesiller için yaşanabilir bir mekan haline getirmek mümkün. Ekolojik Sosyal Girişimcilik, bu amaç için herkesin kendi yetenek ve deneyimiyle çalışması, kendi koşulları içinde elinden gelenin en iyisini yapabilmesi için yeni bir bakış açısı veriyor.

Mevcut durumunuzda, herhangi yeni bir araç veya fırsata ihtiyaç duymadan, kendi imkanlarınızla ve yaşamınızın içinde fark yaratıyor ve ekolojik bütüne katkı sağlıyor iseniz siz bir ekolojik sosyal girişimcisiniz demektir.Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrencilerin insan etkinliklerinin ve gezegenin temel sorunları ile arasındaki bağlantıların farkına varabilmeleri, sosyal sorumluluk ve sosyal girişimcilik kavram ve eylemleri hakkında derinlemesine, somut ve eleştirel bir bilgi temeli geliştirmeleri, ekolojik yaşam pratikleri geliştiren kişi, kurum ve çalışmalar hakkında birinci elden bilgi edinmeleri ve bütüncül bir bakış açısıyla kendi yaşamlarında ve çalıştıkları / çalışacakları alanda yaşamın bütünü için fark yaratma yolarını araştırabilmeleri amaçlanmaktadır.

Bu amaca uygun olarak program derslerin verileceği Çamtepe Ekolojik Yaşam Merkezi’nin (Çanakkale Küçükkuyu) bulunduğu Kazdağları yöresindeki uygulamalı örnekler üzerinden inceleme gezileri, tartışma oturumları, tartışma ve rol oyunları, çeşitli alıştırmalar, belgesel filmler ve zanaat ustaları ile uygulamalı programların (sabun yapımı vb.) dünya sistemine küresel ve bütüncül bir bakış ve diğer kuramsal analizler ve politika önerileri çerçevesinde ele alınması yöntemini izleyecek.Ders 7 gün içinde toplam yaklaşık 36 saat ders/sunum ve 5 saat ders dışı uygulamadan oluşmaktadır ve derse en az %70 devam zorunluluğu bulunmaktadır. Dersin değerlendirmesi deneyimlerin öğrenciler tarafından yeniden gözden geçirileceği etkinlik izlenim ve raporları, küçük sınavlar, proje önerisi çalışması ve aktif katılım üzerinden yapılacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder