11 Mayıs 2012 Cuma

KAŞ'TA TAPINAK BULUNDU!

Antalya'nın Kaş İlçesi'nde, daha önce üç duvar görülen alanda yapılan kazıda, tapınak olduğu tahmin edilen 18 metre uzunluğunda, 13 metre genişliğinde, Likya dönemine ait bir yapı ortaya çıkarıldı.



Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, geçen şubat ayında Kaş'ta yaptığı incelemeler sırasında, Patara kazıları Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık ile Prof. Dr. Fahri Işık'tan aldığı bilgi doğrultusunda, üst kısmı görülen üç duvarın önemli bir arkeolojik kalıntıya ait olabileceğini belirterek, bölgede kazı yapılması talimatı verdi.

Bunun üzerine Antalya Müze Müdürlüğü'nce, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Işık'ın bilimsel danışmanlığında kazı yapılması kararlaştırıldı.

Antalya Müzesi'nden arkeolog Jülide Kayahan'ın başkanlık ettiği kazıda, Likya Uygarlığı'nın Antiphellos Kenti'ne ait Helenistik yapı ortaya çıkarıldı.

Yaklaşık ik aydır süren kazıda 3.5 metre derinliğe inilerek, 18 metre uzunluğunda, 13 metre genişliğindeki yapı ortaya çıkarıldı. Yapının 'Geç Helenistik Dönem'e ait iki girişli veya iki bölümlü bir tapınak olduğu tahmin ediliyor.

Prof. Dr. Fahri Işık, yapının iki kardeşe adanmış bir tapınak olabileceğini, kazının başında akıllarına gelen, yapının yerel meclis binası olma ihtimalinin, oturma sıraları bulunmadığı için ortadan kalktığını kaydetti.

Yapının Doğu Roma Dönemi'nde M.S. 5'inci yüzyılda yeniden kullanıma açıldığının tahmin edildiğini ve içinden 18 mezar çıkması nedeniyle M.S. 5'inci yüzyıla kadar mezarlık olarak kullanıldığının anlaşıldığını anlatan Prof. Dr. Işık, tapınağın yanında da bir yağhane bulunduğunu açıkladı.

0 yorum:

Yorum Gönder