4 Mayıs 2012 Cuma

İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ 18. KEZ PERDELERİNİ AÇIYOR

İstanbul Tiyatro Festivali, yurt dışından 5, Türkiye’den 40’a yakın tiyatro ve dans topluluğu ve 100’ü aşkın gösteriyi 18. kez tiyatroseverlerle buluşturuyor.


Festival bu yıl “Özgürlükler - Sorgulamalar”, insan haklarından göçe, savaşlardan şiddetin farklı biçimlerine insan yaşamını sarmalayan olguları, özgürlüğünü sınırlayan durumları ele alacak. Festivalde; Schaubühne Berlin “Hamlet”, Théâtre National de Chaillot “Orfeo”, Young Vic Theatre Company “Kafka’nın Maymunu”, Zimmerman & de Perrot “Hans ya da Heiri” ve Théâtre de la Ville-Paris “Gergedan” olmak üzere birçok gösteriye ev sahipliği yapacak.

Türkiye ile Çin arasındaki kültürel yakınlaşmayı ve politik ilişkilerin güçlendirilmesini amaçlayan “Türkiye’de Çin Kültürü Yılı”, festivalin başlangıcına damga vuracak. Şanghay Şarkı ve Dans Topluluğu ve Pekin Operası gösterileri festivalden önce başlıyor. 10 Mayıs'ta ise Pekin Ejderha ve Aslan Sokak Tiyatrosu’nun Tünel’den yola çıkacak sokak gösterisi, İstanbul Tiyatro Festivali’ne renkli bir giriş yapacak.

Bu yılın özel projesi, Kutluğ Ataman’ın İstanbul Tiyatro Festivali için özel olarak ürettiği “SILSEL, Türkiye’ye yazılmış mektuplar”. Bu performans 12 Mayıs–5 Haziran arasında Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda herkesi, hayalindeki gökyüzünü oluşturmaya davet edecek.

Bu yıl öncekilerden farklı olarak ortak yapımlar da var: Tiyatro Pera ile “Ah Smyram’m, Güzel İzmir’im” , Tilbe Saran-Cüneyt Türel ile “Elin Elimde”, Şehir Tiyatroları Çağdaş Gösteri Sanatları Merkezi (ÇGSM) ile “İçtima-i Hakiki” ve Aydın Teker ile “Üç Faz”. Festivalde, “Yeni Dalga” başlığı altında 9 genç tiyatro ve dans grubunun gösterileri kendi mekânlarının yanı sıra Salon ve Sahne Beşiktaş’ta seyircilerle buluşacak. 22 farklı mekânına yayılacak gösterilerin yanı sıra, uluslararası üne sahip tiyatro toplulukları ve dans gruplarının katılacağı söyleşi ve atölye çalışmaları, konferanslar ve sergiler de festivalin etkinliklerini oluşturacak.

0 yorum:

Yorum Gönder