24 Mayıs 2012 Perşembe

DONİZETTİ KLASİK MÜZİK ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Bu sene 10. kuruluş yıldönümünü kutlayan klasik müzik dergisi Andante'nin organizasyonu ile Beyoğlu Belediyesi'nin ev sahipliğinde, KÜSAV Vakfı'nın destekleri ile düzenlenen '2012 Donizetti Klasik Müzik Ödülleri Töreni' önceki gün İstanbul Rahmi M. Koç Müzesi'nde gerçekleştirildi.


Donizetti belgeselinin ardından, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve Andante dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serhan Bali’nin konuşmalarıyla başlayan gecede, gazetemiz yazarı Zeynep Oral salondan büyük alkış aldı. “Yılın Piyanisti” ödülünü Hüseyin Sermet’e sunan Oral, Şehir Tiyatroları tartışmalarına değinerek “Hükümetin sanatla kavga etmesi anlam verilecek gibi değil. Kimse sanatçılara ‘zavallılar’, ‘siz kimsiniz’ diyemez” dedi.

24 farklı kategoride ödül verilen törende, keman sanatçımız Suna Kan’a “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” sunuldu. Hala keman çalarken bile heyecanlandığını söyleyen Kan; “Babamın yetiştiği Donizetti’nin kurduğu okul Mızıka-i Hümayun olmasaydı ben şimdi keman çalıyor olmayacaktım” diyerek Donizetti adını taşıyan bu ödülün onun için çok derin anlamı olduğunun altını çizdi.Törende, İlhan Baran ve Koral Çalgan’a da “Müzik Eğitimciliği Onur Ödülü” sunuldu. “Yılın Bestecisi Ödülü”nün sahibi ise Turgay Erdener oldu. Bu yıl uluslararası boyut da kazanan Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde orkestra şefi Gustavo Dudamel ise “Yılın Müzisyeni” ödülüne değer görüldü. Halkoylamasını da kazanan Asude Karayavuz ve Boğaziçi Caz Korosu’na ikişer ödül kazandılar.

Onur ödülleriyle birlikte toplam 29 ödülün verildiği Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nin diğer sahipleri; Yılın Orkestra Şefi: İbrahim Yazıcı, Yılın Oda Müziği Topluluğu: Hezarfen Ensemble, Yılın Erkek Opera Yorumcusu: Burak Bilgili, Kadın Opera Yorumcusu: Asude Karayavuz, Erkek Dansçı: Kıvanç Ekin, Kadın Dansçı: Deniz Zirek, Yılın Üflemeli Çalgılar Yorumcusu: Gülşen Tatu, Yılın Yaylı Çalgılar Yorumcusu: Efe Baltacıgil, Klasik Müzik Etkinliği: Turgutreis D-Marin Klasik Müzik Festivali, Müzik Eğitimi Kurumu: İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı, Müzik Eğitimcisi: Alper Müfettişoğlu, Yılın Klasik Müzik Albümü: Pelin Halkacı Akın, Metin Ülkü - Yolculuk / Lila Müzk, Yılın Müzik Kitabı:Yakup Kıvrak – Deli La Bu Örtmen / Müzik Eğitimi Yayınları, Yılın Genç Müzisyeni (30 Yaş Altı): Merve Kocabeyler, Yılın Genç Müzisyeni (17 Yaş Altı): Doğa Altınok, Yılın Orkestrası: Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası, Yılın Koro/Vokal Topluluğu: Boğaziçi Caz Korosu, Yılın Radyo-TV Programı: Ali Pınar, Ersin Antep - Alla Turca / Açık Radyo, Yılın Klasik Müzik Sanatçısı (Halkoylaması): Asude Karayavuz, Yılın Klasik Müzik Topluluğu (Halkoylaması): Boğaziçi Caz Korosu oldular.

Törene katılamayan, Yılın Opera Rejisörü: Mehmet Ergüven, Yılın Opera Yapımı: Tannhäuser / Ankara DOB, Yılın Bale-Dans Yapımı: Genç Werther’in Acıları / İstanbul DOB, Yılın Bale-Dans Koreografı: Uğur Seyrek'in ödülleri ise, törende verilmedi, kendilerine ayrıca ulaştırılacak.

Çalışmalarında onları daha da motive edecek olan Donizetti ödülünü almaktan gurur duydularını ifade eden sanatçı ve kurumlar, jüriye, hocalarına, ekiplerine ve onlara destek olan kişi ve kuruluşlara teşekkür ettiler. Törende, radyolarda giderek azalan klasik müzik yayınları da kınandı.

0 yorum:

Yorum Gönder