3 Mayıs 2012 Perşembe

BEYŞEHİR GÖLÜ'NDE KUŞ TÜRLERİ ÇOĞALIYOR

Türkiye'nin kuş cenneti sulak alanları arasında gösterilen Beyşehir Gölü'nde ilkbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte kuş türlerinin sayısı çoğalıyor. Beyşehir Gölü'nde bulunan birçok kuş türünün ağaçların tepesinde yaptığı yuvalar da dikkat çekiyor.

Geçtiğimiz yıllarda yapılan sayımlarda 78 kuş türüne rastlanan Beyşehir Gölü, Türkiye'deki sulak alanlar içerisinde en çok sakar meke türünün yaşadığı bir mekan olarak biliniyor. Bunun yanı sıra bu yıl ise leylek ve bazı türlerin popülasyonunda artış gözlendiği belirtilen gölü birçok tür üreme ve konaklama alanı olarak değerlendirirken, bazı türler tarafından ise göç güzergahı olarak kullanıyor.

Beslenme sorunu yaşanmaması nedeniyle birçok kuş ve su kuşu türünün barındığı Beyşehir Gölü'nde bahar dönemi ile birlikte üreme mevsimi de yaşanıyor. Üreme döneminde Beyşehir Gölü'nün sazlık kesimleri ile sakin olduğu için adalarını kullanan kuşlar, yüksek kesimlere de yuvalar yapıyor. Bu yuvalara yumurta bırakan türlere en büyük tedirginliği insanlar yaşatabiliyor. Bu durumda, yuvasını terk etmek zorunda kalan türler dünyaya getirecekleri fertleri kaybetme riski ile karşı karşıya kalabiliyor. Bu nedenle yetkililer özellikle üreme döneminde yuvalara yaklaşılarak kuşların rahatsız edilmemesini, çevresinde dolaşılıp ürkütülmemesi konusunda vatandaşlara uyarılarda bulunuyor.

0 yorum:

Yorum Gönder