13 Nisan 2012 Cuma

TÜRK DOKTORUN BÜYÜK BAŞARISI

Yozgat’ın Sorgun İlçe Devlet Hastanesi'nde görev yapan kardiyoloji Uzmanı Dr. Mikail Yarlıoğlueş, “Kan basıncının yüksekliğinin kandaki iltihaba ve hücrelere etkisi” çalışmasıyla 20 binden fazla bilim adamını geride bırakarak ABD’den ödül aldı.

Kan basıncının gece saatlerinde düştüğünü belirleyen doktor Yarlıoğlueş, bu düşüşün olmaması halinde, kandaki iltihabi durumun arttığını tespit etti. Yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi veren Dr. Yarlıoğlueş, “ABD Kardiyoloji Koleji'nin yıllık kongresine dünyanın dört bir yanından 20 bini aşkın kardiyoloji uzmanı katıldı. Kongreye katılan kardiyologlar binlerce bildiri sundu. Bu bildirilerden belli bir kısmı kabul gördü. Bu bildirilerden bir tanesi de Türkiye’den bizim yaptığımız çalışma ”dedi.

Kan basıncının yüksek olduğu hipertansiyon hastalarında eğer gece boyunca istenilen kan basıncı sağlanamıyorsa bu durumun kandaki iltihaba ve hücrelere etki etmesiyle kan-damar hastalığı oluşabildiğini ifade eden Dr. Yarlıoğlueş, “Çalışmamız, kandaki iltihabi hücrelerin oranını açıklıyor. Bunu kan tahliliyle rahatlıkla açıklayabiliyoruz. Kandaki iltihabi hücrelerin oranını yüksek saptadığımız hastaların, kalp krizini riskinin de yüksek olduğunu bu çalışmada ortaya koyduk. Bizim için uluslararası bir kongrede ödüle layık görülmesi çok önemliydi” dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder