3 Nisan 2012 Salı

TUNCELİ'NİN İNCİSİ YATIRIMA DOYMUYOR

Tunceli'nin Keban Baraj Gölü kıyısında bulunan ve zaman zaman terör olaylarıyla anılan 6 bin 900 nüfuslu Pertek İlçesi, son yıllarda yapılan yatırımlarla dikkat çekiyor. Geçen yıl göl kıyısına açılan termal otel ve turistik tesislerin ardından Pertekli işadamı Enver Doğan, ilçedeki yaklaşık 30 bin olan küçükbaş hayvan potansiyelini gözönüne alarak günlük 4 ton süt işleme kapasitesi olan süt ürünleri tesisi kurup, 18 kişiye istihdam sağladı.


Bölge insanının en büyük geçim kaynağının hayvancılık olduğunu belirten Doğan, fabrikasının temelini 2010 yılında attıklarını kaydederek şunları söyledi: "Kısa sürede tesisi bitirip makineleri de temin ettikten sonra hemen üretime başladık. İlçemizde de yoğunlukla hayvancılık yapıldığı için bu tesisi kurmaya karar verdik. Biz fabrikamızda ürettiğimiz bütün süt ürünlerinin hammaddesi olan sütü Pertek ve Tunceli bölgesindeki üreticiden alıyoruz. Hem üretici kazanıyor, hem de tesisimizde çalışan gençler, iş sahibi oluyor. Şu an günlük 4 ton süt temin edebiliyoruz ve 4 ton süt kapasitesi ile çalışıyoruz."

Ürünlerin pazarlanmasında hiçbir sorun yaşamadıklarını, aksine gelen talepleri karşılamakta yetersiz kaldıklarını ifade eden Doğan, şöyle devam etti: "Tesisimizdeki makineler, Türkiye'de kullanılan en son teknoloji. Ancak süt konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Daha fazla süt temin etsek, daha fazla üretim yapabiliriz. Yakın zamanda köylümüze inek temin ederek süt üretimini arttırmayı planlıyoruz. Bu konuda çeşitli projelerimiz var.

Özellikle Tunceli ve ilçelerinde ve yakın komşumuz olan Elazığ'da, bizim ürünlerimize büyük talep var. Kapasitemizi önümüzdeki günlerde arttırırsak, daha geniş bölgelere pazarlayabiliriz. Özellikle İstanbul'dan bize büyük bir talep var ancak süt kapasitesi nedeniyle İstanbul pazarına bir iki yıl içinde ancak açılabiliriz. Biz ilk üretime başladığımızda talebin çok olacağını düşünüyorduk.

Ancak bu kadar fazla olacağını da düşünemedik. Şu an çok fazla talep var. Tüketici ürünlerimizin tadını çok beğeniyor. Ürünlerimizin tamamı pastörize edilerek hazınlanmaktadır. Bir örnek vermek gerekirse örgü ve tulum peyniri bölgede tamamen çiğ sütten yapılıyor, ama biz bu peynirleri daha sağlıklı ve kaliteli üretmek için pastörize sütten üretiyoruz ve çok yoğun bir talep alıyoruz."

Pertek'teki bir diğer yatırım ise üzüm, dut ve keçiboynuzu pekmezi gibi ürünleri üreten şimdilik 7 kişinin çalıştığı fabrika.

Fabrikada üretilelen organik meyve ve sebzelerden üretilen pekmezler şimdiden, İstanbul, Ankara ve izmir gibi büyük şehirlerdeki tanınmış marketlerde satılmaya başlandı.

0 yorum:

Yorum Gönder