11 Nisan 2012 Çarşamba

KİTAPLAR 709 BİN DAKİKA KONUŞTU

Görme engelliler için hazırlanan Türkiye’nin ilk ‘Telefon Kütüphanesi’ bugüne kadar Türkiye’nin her yerinden 38 bin 500 kez arandı, ev telefonlarından 709 bin dakika kitap dinlendi. Türk Telekom ve Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) tarafından 3 Aralık 2011’de tanıtılan projenin görme engellilerce en çok dinlenen kitabı ise Elif Şafak’ın ‘Aşk’ adlı romanı oldu. Ev telefonları üzerinden GETEM üyelerinin 7/24 ücretsiz olarak dinleyebileceği sesli kitapların sayısının 200’ü geçtiğini belirten Türk Telekom CEO’su Gökhan Bozkurt, sahip oldukları teknolojiyi bu kez engelleri aşmak için kullandıklarını söyledi. Projeye çok büyük ilgi olduğunun altını çizen Bozkurt, büyükşehirlerin yanında aramaların Mersin, Trabzon, Erzurum gibi illerde yoğunlaştığını ifade etti.


Bu süreçte GETEM üyelerinin de yüzde 35 arttığına dikkat çeken Bozkurt, “Sırada ders kitapları, çocuk hikâyeleri ve eğitici yayınlar var. Ben de görme engelliler için stüdyoya girip bir çocuk hikâyesi seslendireceğim” dedi.

En çok dinlenen kitaplar arasında Aşk romanı ile Elif Şafak’ın birinci sıraya yerleştiğini belirten Gökhan Bozkurt, kütüphanedeki eser sayısını arttırmak için önümüzdeki günlerde Türk Telekom çalışanlarının da kitap okumaları gerçekleştireceklerini belirtti.

‘Telefon Kütüphanesi’nin en çok dinlenen yazarı Elif Şafak da, projeye destek için yeni kitabının bir bölümünü seslendireceğini söyledi. Türkiye’nin yıllarca engelli vatandaşları topluma kazandırma konusunda geri kaldığını belirten Şafak, “Çocukluğumun bir bölümü Madrid’de geçti. Orada engellilerin hayatın içinde her alanda yer alması çok ilgimi çekmişti. O zaman Türkiye’de çok engelli yok sanıyordum ama öyle değilmiş. Bunun sebebi toplumun bakışıymış” dedi. Roman ve hayaller ile insanların birbirlerine ulaştığını belirten Şafak’a göre, asıl önemli olan bunu ayrımsız yapabilmek, her cana ulaşabilmek. Şafak, bu nedenle ‘Telefon Kütüphanesi’ projesini desteklediğini ve bir yerinden dahil olduğu için de büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

0 yorum:

Yorum Gönder