24 Nisan 2012 Salı

"ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN ÖNLENMESİ DEKLARASYONU" İMZALANDI

Ümraniye Belediyesi'nin "Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Deklarasyonu" imza töreni, TİM Maslak Show Center'de gerçekleştirildi. Ümraniye Belediyesi tarafından hazırlanan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı himayesinde yürütülen "Çalıştırmayalım, Okutalım" projesi, Türkiye'deki çocuk işçiler sorununu konu alıyor.


Proje ile çocuk işçiler meselesinin ülke gündemine etkili şekilde taşınarak güçlü bir kamuoyu tesis edilmesi, bireysel ve kurumsal farkındalık yaratılması amaçlanıyor.

Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Faruk Çelik, imza töreni öncesi yaptığı konuşmada, "Burada 'Çalıştırmayalım, Okutalım' gibi son derece anlamlı bir başlık altında toplandık. Ümraniye Belediye Başkanlığı ve çalışma ekibine teşekkür ederim. Hepinizin bayramını kutluyorum" dedi.

"Bunu dikkate alan hükümetimiz önemli çalışmalar yapıyor. Hangi alanlarda? Eğitim, sağlık alanında ve sosyal yardımlar alanında son derece dev adımlar atıyoruz ki, sosyoekonomik sorunlardan, ekonomik nedenlerden dolayı çocuklarımız çalıştırılmasın diye.

Çocuk işçiliği sadece Türkiye'nin değil, dünyanın sorunu. Bakanlık olarak tüm uluslararası sözleşmelerin tarafıyız. Çocuk işçiliğinin önlenmesiyle ilgili var olan mevzuata imza attık. Bunun gereklerini bakanlık olarak, diğer bakanlıklarımızla beraber, ortaklaşa çalışarak, uluslararası kuruluşların deneyimlerinden de yararlanarak çeşitli projeler altında gerçekleştirmeye çalışıyoruz.

'Efendim denetleyelim', tamam, denetimi yapalım, çocuklar çalıştırılmasın. Başka ne yapalım? Yasaklayalım bu çocukların çalışmasını. Bu da güzel, yasak zaten, çalışmamaları gerekiyor. Mevzuatı öyle yapalım ki bu çocuklar çalıştırılmasın. Tamam, mevzuatı da yapabilirsiniz. Ama değerli İstanbullular, Ümraniyeliler eğer farkındalığı oluşturmazsanız, bu konuda toplumsal bilinci oluşturamazsanız, eğer anne ve babalar bu konuda yeterli bilince sahip olmamışlarsa bunun önüne geçmek mümkün değil."

"Çocukların eline çekiç, tornavida, civata vermeyelim. Çocukların eline kitap, kalem verelim" diyen Bakan Çelik, "Teknoloji üreten ve ürettiği teknolojiyi kullanan ülkeler lider, gelişmiş ülkeler olacak. Teknolojiyi nasıl üreteceksiniz? Teknolojiyi ürettikten sonra kullanıp insanlığın hizmetine nasıl sunacaksınız? Bu yaşlarda, çocuğun eline kitabı, kalemi vererek ancak bunu gerçekleştirebilirsiniz. Bu projenin amacı budur. Bu çalışmanın amacı, geleceğin aydınlık Türkiye'sini kuracak olan çocuklarımıza sahip çıkmaktır" dedi.

Geceye katılan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise, Türkiye'nin çocuk işçi çalıştırılması konusunda Avrupa Birliği (AB) standartlarını yakalayacağını belirtti.

Proje kapsamında Ümraniye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından "Çocuk İşçiliği ile Mücadele Birimi" kurulmak üzere İstanbul'daki pilot ilçe seçildi.

50 bin işyeri ve 14 sanayi sitesi barındıran ilçede, proje kapsamında çocuk işçiliği istatistik çalışması başlatılacak.

Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Deklarasyonu ile ise Türkiye'de istihdam sağlayan iş dünyasının önemli aktörlerinin konuya duyarlılık göstermesi ve onunun tarafı haline getirilmesi hedefleniyor.

0 yorum:

Yorum Gönder