Cihazla yapılan fizik tedavi ve rehabilitasyon sistemi, MS, Parkinson, felç, ortopedi hastaları ile kafa travması geçirmiş ya da omuriliği yaralanmış kişilerde ve Serebral Palsyli çocuklarda uygulanabiliyor.
Bazı üniversite hastanelerinde ve özel merkezlerde hastalara uygulanan sistem, hastanın isterse evde de tedavisine devam etmesine olanak sağlıyor. İhtiyaç halinde uzaktan bağlantı (tele-rehabilitasyon) ile de desteklenen sistem, hasta özel nedenlerden dolayı başka bir ile ya da ülkeye gitmek zorunda kaldığında fizyoterapisti ile internet üzerinden bağlantı kurarak web kamerası aracılığıyla tedavisine devam edebiliyor.
Fizik tedavi yöntemini değerlendiren Nöroloji uzmanı Doç. Dr. Yakup Krespi, sistemin, hastaların gerçekleştirmekte zorlandığı veya gerçekleştiremediği aktiviteleri, biofeedback (zihnin beden üzerinde gösterdiği etki) sistemini kullanarak beyine yeniden hatırlattığını dile getirerek, fonksiyonel hareket kabiliyetini arttıran bu sistemin nörolojik rahatsızlıklarda kullanılmasının, standart rehabilitasyon anlayışına ek olarak önemli yararlar sağladığını ifade etti.
Sistemin ortopedik rahatsızlıklarda da kas kullanımında büyük kolaylık sağladığını dile getiren Krespi, inme, felç gibi nörolojik rahatsızlıklarda, kas ve sinir sisteminin kullanımının teşvik edilmesinde, biofeedback sisteminin öneminin gitgide anlaşıldığını da kaydetti.
0 yorum:
Yorum Gönder