Özcan Ağaoğlu, "Tren ve Sokakların Sesi Küba" çalışmalarının ardından, 2006-2009 arasında dört yıl boyunca, farklı bir devrim yaşamış olan İran'ı fotoğraflamaya başladı.
Ağaoğlu, günlük yaşamın safhalarını yakalamak için İran'ın sosyal yaşamını, dinî ritüellerini, İslam Cumhuriyeti ve insan ilişkilerini, uyuşturucu sorununu, kapalı kapılar ardında yaşananları ve son olarak da 2009 Cumhurbaşkanlığı seçimlerini belgeledi.
Dört yıl boyunca İran'ın coğrafi ve kültürel yapısını anlamak ve belgelemek için on binlerce kilometre yol kat eden Ağaoğlu'nun Tahran, Tebriz, Şiraz, İsfahan, Kaşan, Miyandeşt, Erdebil, Bocnurd, Urmiye, Meşhed, Şirvan, Gorgan, Nain, Kum, Kirman, Novşehr, Kandovan, Gumbet-i Gavuz'u kapsayan çalışmalarının kitabı Anadolu Kültür desteğiyle, Masa Yayınları'ndan "İranabak" adıyla yayınlandı.
İranabak fotoğraf sergisi üç temadan oluşuyor. İlk bölümde İran'ın günlük yaşamından kareler var. Bu fotoğraflarda İran kadınının toplumdaki gücü açıkça görülüyor. Onu bir kalıba sokma çabalarına da cevap aslında bu kareler. 680 Kerbela olayı ve 1980 İran-Irak savaşının ülke halkı üzerinde bıraktığı derin izler, fotoğraflarda kendilerini farklı şekillerde gösteriyor.
İkinci bölümde Aşure törenleriyle yükselen tempo Tahran'daki Şuş Park'ta uyuşturucu bağımlılarıyla bir üst seviyeye taşınıyor. Ama bu, farklı duygu ve sorgulamaları da beraberinde getiriyor. Bir eroin bağımlısının koluna sapladığı enjektörle görüntülendiği fotoğraf aklımızı ve kalbimizi yaralıyor. Uyuşturucu, İran toplumunun önemli gerçeklerinden biri: Komşu Afganistan'dan Batı'ya taşınan uyuşturucunun büyük bir kısmı buradan geçiyor.
Fotoğrafların üçüncü ve son bölümünde 2009 Cumhurbaşkanlığı seçimi ele alınıyor ve bu bölüm serginin ritmini en üst seviyeye taşıyor. 2500 yıldır aynı topraklar üzerinde yaşamanın verdiği özgüven, sükûnet ve huzuru İran halkının yaşamında ve seçim gösterilerinde görülebiliyor.
İran'a dair bir belgeleme çabasının çok ötesine geçen, insani ve evrensel olanı yakalayan son derece şiirsel bu fotoğraflar, sadece İran'la değil "iyi fotoğraf"la da ilgilenenler için.
0 yorum:
Yorum Gönder