12 Aralık 2011 Pazartesi

NOBEL BARIŞ ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

Liberya Cumhurbaşkanı Ellen Johnson Sirleaf, dava arkadaşı Leymah Gbowee ve Yemen’de kadın hakları savunuculuğuyla öne çıkan Tevekkül Karman, ödüllerini Norveç’in başkenti Oslo’da aldı. Böylece bu ödül, 2004 yılından sonra ilk kez bir erkeğe değil, kadınlara gitmiş oldu.


Nobel Komitesi Başkanı Thorbjörn Jagland, yaptığı konuşmada, “Sizler bugünün dünyasında, insan hakları, kadın-erkek eşitliği ve barışı sağlama mücadelesini kapsayan en önemli değişimi harekete geçiren en önemli temsilcilersiniz” ifadesini kullandı. Nobel Tıp, Fizik, Kimya, Edebiyat ve Ekonomi ödülleri de İsveç’in başkenti Stockholm’de sahiplerini buldu. Nobel sahiplerine yaklaşık 1 milyon 400’er bin dolarlık para ödülü verildi.

Ellen Johnson Sirleaf: “Geçtiğimiz yirmi yıl içinde saldırıya uğrayan her yaştan kızkardeşlerimiz ve kızlarımızın; hayatı böyle şeytanlar tarafından zindana çevrilen insanların sayısı tahayyül bile edilemeyecek kadar fazla. Sesinizi bulun! Ve sesinizi yükseltin! Sizin sesiniz özgürlüğün sesi olsun!”

Leymah Gbowee: “Ülkemizdeki adaletsizliğe ve teröre, acılarımızla, kırık bedenlerimizle, yaralanmış duygularımızla karşı çıktık. Gözyaşlarımızı zafere dönüştürmek için, kızkardeşlik esasıyla birbirimize bağlanmayı sürdürmeliyiz. Erkeklerle kadınlar eşit ve özgür olana dek kaybedecek vakit yok.”

Tevekkül Karman: “Bize demokrasinin ve iyi yönetişimin erdemini öğreten demokratik dünya, Yemen ve Suriye’de yaşananlara kayıtsız kalmamalı. Arap liderleri, adalete teslim edilerek Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne çıkartılmalı. İnsanların ekmeğini çalan katillerin hiçbir imtiyazı olmamalı.”

0 yorum:

Yorum Gönder