Osmanlı devletinin süslemelerinden nasibini almış, Sultan II. Abdülhamit’in müzik tutkusunun her köşesine işlediği bu mütevazı salon, 1889’da mimar D’Aronco ve Yanko Bey’e sultanın bizzat kendisi tarafından inşa ettirilmiş. O günlerde Sarab Bernbardt, Coquelin Cadet, F. Chaliapin gibi pek çok ünlü ismi ağırlamış olan salon Çaykovski’nin, Brahms’ın melodileriyle dolmuştu. Önceki akşam Emre Aracı’nın sunuculuğunda gerçekleşen program, Aracı’nın deyişiyle ‘Visconti filmlerini andıran, karanlık ve soğuk’ havasından kurtulmuş, Gülden Teztel’in piyanosu ve Cihat Aşkın’ın kemanıyla etkileyici bir havaya bürünmüştü.
Besteci, orkestra şefi ve müzik tarihçisi Emre Aracı: Burası Sultan II. Abdülhamit’in özel tiyatrosu. Herkes köprü giriş çıkışında önünden geçer ama içinde küçük bir tiyatro olduğunu bilmez. Burası 19. yüzyılın sonlarında pek çok önemli sanatçı ağırlamış bir yer. Birkaç yıl önce burada bir konferans verdim. Elektrik sisteminde sorun vardı, salon aydınlatılamıyordu. Maslak Rotary Kulübü’ne bahsedince, konuyla ilgilendiler. Bu akşam seneler sonra burası konserlere açılıyor.
Keman virtüözü Cihat Aşkın: Benim için çok duygusal bir olay. 1987’de küçük yaştayken burada konser vermiştim. O günden beri burada birkaç konser yapılmış. Buranın tekrar sanatseverlerin ilgisine açılması gerekiyor ama mekânın önemine göre konserler olmalı.
Maslak Rotaryen Kulübü Başkanı Aydın Salur: Yıldız Sarayı maceramız Emre Aracı’nın kulüpteki konuşmasıyla başladı. Buranın kullanılamadığını, ses ve ışık düzeninin yeterli olmadığını söylemişti. Ses ve ışık sistemiyle onu besleyen elektrik sistemini yeniledik. Bunun dışında hakikaten çivi bile çakmadık. Kapıda tesadüf bir çivi bulduk, tabelamızı da ona astık. Sadece sahnenin üzerindeki üç projektörü, salondaki dört hoparlörü, kontrol odasındaki mikserleri, kontrol ünitelerini ve elektrik tesisatını baştan yaptık.
0 yorum:
Yorum Gönder