15 Aralık 2011 Perşembe

GEZİCİ FESTİVAL İZMİR'DE

Ankara Sinema Derneği tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla düzenlenen Gezici Festival, bu yılki programını, 15-18 Aralıkta İzmir'de tamamlayacak.

Yaklaşık 50 yıldır İzmirlileri binlerce filmle buluşturan ve iki yıldır kapalı olan tarihi Konak Sineması, İzmir Sinema ve Görsel Sanatlar Derneğinin girişimleri ve Gezici Festival ile beraber perdelerini yeniden açacak.

İlk filmi Sonbahar ile yeni Türkiye sinemasının ilgi çeken genç yönetmenleri arasına katılan Özcan Alper, son filmi "Gelecek Uzun Sürer"in yarınki gösteriminde izleyicilerle buluşacak.

Antalya Film Festivali'nde Çiğdem Vitrinel'e "En İyi Yönetmen", Devin Özgür Çınar'a "En İyi Kadın Oyuncu" ödüllerini getiren "Geriye Kalan" ise 17 Aralık Cumartesi günü filmin yönetmeni ve oyuncusunu izleyicilerle bir araya getirecek.

Nuri Bilge Ceylan'ın "Uzak" filmindeki performansıyla Cannes Festivali'nde "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü kazanan Muzaffer Özdemir'in ilk yönetmenlik denemesi "Yurt" 18 Aralık Pazar günü izlenebilecek.

Onur Ünlü'nün Altın Koza'dan "En İyi Film" dahil üç ödülle dönen filmi "Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi"nin 18 Aralık Pazar günkü gösteriminde oyunculardan Cengiz Bozkurt ve Tansu Biçer de hazır bulunacak.

Zeki Demirkubuz'un "kıskandığım filmler" olarak nitelediği dört Amerikan filmi de Demirkubuz'un film öncesi gerçekleştireceği sunumlarla İzmirli sinemaseverlerle buluşacak.

Beyaz perdeye şiddeti en baskın şekilde yansıtan filmlerden, Sam Peckinpah'ın yönettiği "Köpekler", Marilyn Monroe ve Clark Gable'ın son rollerini aldıkları, John Huston imzalı "Uygunsuzlar", yönetmen Sydney Pollack'ın "Yakuza"sı ve John Schlesinger'ın yönettiği "Geceyarısı Kovboyu" bu bölümde gösterilecek filmler.

Tuncel Kurtiz ise 1979'da İsveç'te, senaryosunu Nuri Sezer ile birlikte yazarak yönettiği, başrolünü üstlendiği filmi "Gül Hasan"ın 16 Aralık Cuma günkü gösteriminde izleyicilerle buluşacak.

Gezici Festival, Türkiye sinemasıyla beraber bu yıl önemli festivallerden ödüllerle dönen filmleri de "Dünya Sineması" adı altında, İzmirli sinemaseverlerle buluşturacak.

Gezici Festival'in klasikleşen kısa film gösterimleri bu yıl üç bölümde toplanacak.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden yenilikçi filmlerin gösterileceği "Kısa İyidir", son 30 yıldan örneklerin gösterileceği "Kısaca Finlandiya" ve Finlandiya'nın en ünlü yönetmeninin kısalarını kapsayan "Kuzeyin Kovboyları: Aki Kaurismaki" bölümleri festivalin kısa film seçkisini oluşturuyor.

Çocuk filmleri bölümündeki Belçika ve Fransa'dan gelen filmler, küçüklerin olduğu kadar büyüklerin de ilgisini çekecek. Çocuklar, film gösterimlerini ücretsiz izleyebilecek.

0 yorum:

Yorum Gönder