Max-Planck Polimer Araştırmaları Enstitüsü ve Darmstadt Teknik Üniversitesi bilim insanlarının ortak çabalarıyla geliştirilen su ve yağ tutmayan kaplaması, gözlük ve otomobil camı dışında gökdelenlerin cam yüzeylerine de uygulanabilecek. Yeni malzeme öte yandan tıbbi aletlerde kan veya kirli sıvıların kalıcı olmasını da önleyebilir.
Kaplama çok basit bir malzemeden üretilmiş. Silikat, tüm camların ana maddesidir. Araştırmacılar silikatı flüor içerikli silisyum bileşiğiyle kaplayınca, yeni malzeme tıpkı teflon gibi suyu ve yağı itecek duruma gelmiş. Fakat asıl önemli olan kaplamanın yapısı. Bu yapı sayesinde cam süper su ve aynı zamanda süper yağ itici hale geliyor.
Bu tür kaplamaya sahip bir teflon tavada su ve yağ sadece damlacıklar halinde yuvarlanırdı. Nitekim kaplama tabakası tıpkı süngerimsi bir labirent gibi minik küreciklerle yapılandırılan düzensiz gözeneklerden oluşmakta. Flüorlu yüzeylere sahip sıvılar bile yüzeyde bir film tabakası oluşturabilmek için, yaklaşık olarak 60 nanometrelik küreciklerce sıkıştırılması gerekiyor ki bu çok fazla enerji gerektirıyor. Yeni malzeme su ve yağ itici özelliğe sahip olduğu için kendi kendini temizleyen kaplama olarak birçok alanda kullanılabilecek. Tabaka sadece kısmen uygulandığı zaman bile cam su ve yağı itiyor.
0 yorum:
Yorum Gönder