21 Ekim 2011 Cuma

YAŞAYAN LABORATUAR

Kurt Krause ve Hikmet Birand tarafından 1933 yılında Yüksek Ziraat Enstitüsü içinde kurulan ve günümüzde Ankara Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye'nin ilk ve en büyük herbaryumunun binası yeniden düzenlendi.

Aralarında yok olan bazı türlerin de bulunduğu yaklaşık 200 bin bitki türüne ev sahipliği yapan herbaryum binasında yenileme çalışmalarıyla birlikte bitki türleri daha uzun süre korunabilecek.

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Ketenoğlu,herbaryumda, kurutulmuş bitki örneklerinin belirli bir sistem içinde saklandığını söyledi.

Uluslararası kodu ANK olan müzenin geçmişinin 1933 yılına uzandığını belirten Ketenoğlu, içerdiği tür sayısı ve çeşitliliği açısından Türkiye'deki tüm herbaryumların en kapsamlısı olduğunu ifade etti.

Herbaryumun iki ana amacının bulunduğunu ifade eden Ketenoğlu, şöyle devam etti:''Biri araştırma merkezi olarak çalışmak, diğeri bir müze gibi koruma görevi görmek. Eğer bir herbaryum yönteme uygun olarak kurulursa zaten bu iki amaca hizmet etmiş olur. Hem bitkileri uygun şartlarda saklayarak özellikle tarihi örnekleri bulundurmak ve sergilemekle müze görevinin en önemli ayağı yerine getirilmiş olur. İkinci amaç da sistematik botanik bilimi içinde bir araştırma merkezi olarak hizmet etmesidir. Biyoloji, tıp, ziraat, eczacılık ve benzeri bilim dallarına kaynak teşkil etmek ve öğrencileri eğitmek amaçları içindedir. Ayrıca, bir ülkenin, bir bölgenin, bir yörenin herbaryumları oraların bitki örtüsünün, bitki gruplarının, bitkisel özelliklerinin önemli verilerini oluştururlar. Bitkilerin müzesi diyebileceğimiz herbaryum aynı zamanda yaşayan bir laboratuvardır.''

Ankara Üniversitesi Rektörlüğünce başlatılan çalışmalar kapsamında, salon ve odaların tadilatı yapıldı, koleksiyonların saklandığı çelik dolaplar yenilendi.

ANK Herbaryum, Türkiye florasını oluşturan bitkilerin yüzde 85'ini içermesinin yanı sıra yerli ve yabancı ünlü botanikçilerin koleksiyonlarını da muhafaza ediyor.

0 yorum:

Yorum Gönder