20 Ekim 2011 Perşembe

TÜRKİYE'DE SAĞLIK, AB YOLUNDA "İLERLİYOR"

Geçtiğimiz hafta açıklanan Avrupa Birliği (AB) 2011 İlerleme Raporu'nda, Türkiye'nin ''sağlık'' alanındaki ilerlemelerinden övgüyle söz ediliyor.

AB'nin yayımladığı 2011 İlerleme Raporu'nda, Sağlık Bakanlığı, mevzuat uyumundaki çalışmalar ve projelere olan katkısıyla ilgi çeken kurum olarak gösteriliyor.

Sağlık Bakanlığı AB Koordinasyon Dairesi Başkanı Elif Bor Ekmekçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AB ilerleme raporlarının, aday ülkelerin son bir yıl içindeki siyasi ve ekonomik kriterleri karşılama ve AB müktesebatını üstlenme yönünde gösterdikleri ilerlemeye ayna tuttuğunu söyledi.

İlki 1998 yılında yayımlanan bu raporlar aracılığıyla, müzakere sürecindeki Türkiye'nin AB mevzuatına uyum açısından mevcut fotoğrafının çekildiğini ifade eden Ekmekçi, ''Ekim 2010'dan Eylül 2011'e kadar olan dönemdeki gelişmeleri kapsayan 2011 İlerleme Raporu hazırlanırken ülkemizin katkılarının yanı sıra üye ülkelerin katkıları, Avrupa Parlamentosu raporları, çeşitli uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşlarından gelen bilgiler kullanıldı. AB, bu raporları hazırlarken ilke olarak, o yıl içinde fiilen kabul edilen mevzuatı ve uygulanan tedbirleri dikkate alıp, hazırlık aşamasında ya da meclis gündeminde bulunan çalışmalara raporda yer vermiyor'' dedi. ''Buna rağmen raporda, 'sağlık' alanındaki ilerlemelerden övgüyle söz ediyor. Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın başarıyla uygulandığı 2003 yılından bu yana her AB raporunda sağlık alanında daha fazla olumlu cümleye yer veriliyor. Bu başarının arkasında bakanlık olarak üst düzey sahiplenme ve titiz bir ekip çalışması var.

35 fasıldan oluşan AB müktesebatında Sağlık Bakanlığının sorumluğunda yer alan en önemli fasıl 28 numaralı ''Tüketicinin ve Sağlığın Korunması'' faslı. Bu fasıldaki fiili müzakereler, 19 Aralık 2007 tarihinde başlamış olup geçen sürede önemli aşama kaydedilmiş durumda. Bu fasılda her geçen yıl kat edilen yol, Avrupa Komisyonunun da dikkatinden kaçmadı.

Daha önceki raporlara oranla 2011 İlerleme Raporu daha detaylı değerlendirmeler içeriyor. Bakanlığın 2010 Aralık ayı itibarıyla tüm ülkede uygulamaya geçirdiği 'Aile Hekimliği' sisteminden de övgüyle bahseden AB, sağlık sigortası ve sosyal güvenlik sisteminin kapsamının genişlemesine de vurgu yapıyor.''

0 yorum:

Yorum Gönder