24 Ekim 2011 Pazartesi

TOKAT'TA RÜZGAR GÜLLERİ DÖNMEYE BAŞLADI

Tokat merkeze bağlı Killik köyü mevkiinde Eksim Yatırım Holding tarafından hayata geçirilen proje kapsamında 16 rüzgar gülünün montajı tamamlandı. 8 adet rüzgar gülünde resmi olarak enerji üretimine başlanırken, kasım ayı ortalarında tüm rüzgar güllerinin devreye girerek enerji üretmesi bekleniyor. Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarının gelişmesine önemli katkı sağlayacak rüzgar enerjisi yatırımlarından Killik RES projesi yaklaşık olarak 42 milyon euroya mal olurken, 3'er kanatlı 16 rüzgar gülünün yılda 40 megavat elektrik üretmesi planlanıyor.


PEM Enerji Şantiye Şefi Sami Uyan, RES'lerden üretilen elektriğin 18 kilometrelik trafo hattı ile Tokat OSB'den ülke ağına bağlandığını söyledi. Bağlantıları biten türbin grubundan 8'inin resmi olarak 13 Ekim tarihi ile birlikte bakanlık kabulü yapılarak ülke ekonomisine kazandırıldığını belirten Uyan, Tokat'ın çevreye zarar vermeden üretilen temiz enerji ile böylece tanışmış olduğunu kaydetti. Uyan, "Almus Barajı'nın öğrendiğimiz kadarıyla 27 megavat kurulu gücü var. Bizim projemiz 40 megavat kurulu güce sahip. Bununla da Tokat'ın yüzde 80 enerjisini karşılayabilecek kapasitede. Tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanıyoruz. Çevreye duyarlı bir proje. Bunun yanında, Tokat ve çevresindeki illerde yapılacak bu tür yatırımların istihdama katkı sağladığını düşünüyoruz" dedi.

Her bir kanat ağırlığı 11 ton olan 25 metre uzunluğundaki 3'er kanatlı 80 metre yüksekliğindeki RES'lerin şehir merkezinden görünebildiğini ifade eden Uyan, proje çalışmaları sırasından yöre halkının olumlu yaklaştığını kaydetti. HES ile RES'in mukayese edilemeyeceğine dikkat çeken Uyan, "RES, rüzgarın pürüzsüz olduğu yerlerde yapılır. HES'ler ise akarsular, ormanlık ve yeşil alanlarda yapılıyor. RES'te ise proje çalışma alanında eski ile yenisi arasında çok fazla bir fark olmuyor. Kayaç bir zeminde bu çalışmayı yaptık. RES projelerinin olduğu yerler, hayvancılığın olduğu yerler" diye konuştu.

0 yorum:

Yorum Gönder