Trakya Tarım Araştırmaları Enstitüsü Çeltik Bölüm Başkanı Dr. Halil Sürek, Türkiye'de ilk kez siyah pirinci, Filipinler'deki Uluslararası Çeltik Enstitüsü'nden getirdikleri tohumları çoğaltarak ürettiklerini söyledi.
Dr. Sürek, siyah pirincin Türkiye için yeni bir ürün olduğunu ifade ederek, 2 yıl önce bir pirinç firmasının ithalat yoluyla getirerek satmasının ardından enstitü olarak tohum üretimine başladıklarını anlattı.
Türkiye'de son yıllarda beyaz pirince olan ilginin arttığını ancak siyah pirince ilginin hangi yönde olacağını bilmediklerini bildiren Dr. Sürek, şunları kaydetti:
''30 yıl öncesinde kişi başı yıllık 4-5 kilogram tüketilen beyaz pirinç günümüzde kişi başına yıllık 9-10 kilogramlara kadar çıktı. Pirinç son yıllarda Türk mutfağındaki yerini sağlamlaştırdı. 2 yıl önce bir firma ithalat yoluyla siyah pirinci satışa sundu, biz buna istinaden Filipinler'den getirdiğimiz 2 tohumla üretime başladık. Siyah pirince ilgi ne olur bilinmez, bu arz ve talep meselesi.
Ürettiğimiz siyah pirinç tohumlarından Edirne, Adana ve Samsun'daki çiftçilerimize verdik, onlar üretmeye başladı. Siyah pirincin, beyazından farkı, selüloz yönünden zengin olması. Bazı kanser ve şeker hastalıkları için de iyi geldiği söyleniyor. Bu ne derece doğrudur bilemiyoruz. Siyah pirincin Türkiye'deki ilk üretimini de enstitü olarak biz gerçekleştirdik. Zaten çeltik konusunda tüm
yenilikler bizim enstitümüzden ortaya çıkar.''
Siyah pirincin kalp hastalıklarına ve kansere karşı etkili olabileceği belirtiliyor.
Yapılan araştırmalarda siyah pirincin ürüne rengini veren ve hücre yenileme, yani antioksidan özelliği kazandıran antosiyaninler açısından çok zengin olduğunu bildiriliyor.
Özellikle lif ve mineral zenginliği açısından yüksek olan siyah pirinç vejetaryenlerin popüler yemeği olarak kabul ediliyor.
0 yorum:
Yorum Gönder