28 Temmuz 2011 Perşembe

PORTAKALLAR BU YIL MOR OLACAK

Bu yıl 8-14 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin ana teması ‘kadın’ olarak açıklandı.

1980’li yılların Türk ve Dünya Sineması’nı odağına alan ‘...Ve Kadın Dünyaya Dokundu’ ana teması üzerine şekillendiliren festivalde, kadın temalı filmler sinemaseverlerle buluşturulurken; politika, ekonomi, diplomasi, iş dünyası, müzik, tiyatro, plastik sanatlar ve medya alanlarında uzman kadınların buluşacağı bir de ‘Kadın Zirvesi’ gerçekleştirilecek.

Festivalin bu seneki temasına paralel olarak, Altın Portakallar kadınlar tarafından dağıtılacak. Festivalde tüm kategorilerde jüriler kadınlardan oluşacak ve Türk sinemasında ‘kadın filmleri’ denilince ilk akla gelen isimlerden ve 80’li yılların sembolleşen usta oyuncusu Müjde Ar, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın jüri başkanı olacak. Jüride ayrıca yönetmen Handan İpekçi; oyuncular Vahide Gördüm, Bergüzar Korel; yazarlar Ayşe Kulin, Yaşar Seyman; gazeteci Ayşe Arman, sanat yönetmeni Annie Geelmuyden Pertan, müzisyen ve oyuncu Şevval Sam, sinema eleştirmeni Melis Behlil, akademisyen Prof. Dr. Serpil Kırel yer alacak.

Altın Portakal bu sene, tarihindeki karanlık dönemi aydınlatmak için aldığı karar ile 1979 yılında sansüre karşı tepki olarak düzenlenmeyen, 1980’de de 12 Eylül askeri darbesi nedeniyle yapılamayan film yarışmaları yeniden yapılacak.

16. ve 17. Festivalde aday olan filmler, yine o yılların jüri üyeleri tarafından değerlendirilecek ve en iyiler belirlenecek. ‘Geç Gelen Altın Portakallar’, 48. Altın Portakal kapsamında düzenlenecek bir törende sahiplerine sunulacak.

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde bu yıl 16.sı verilecek olan Yaşam Boyu Onur Ödülleri de açıklandı. Düzenleme komitesinin, oy birliği ile aldığı kararla, Türk sinemasına katkılardan dolayı usta oyuncular Tuncel Kurtiz, Perran Kutman, Halit Akçatepe, Engin Çağlar ve ‘Cilalı İbo’ serisinin yönetmeni Mehmet Dinler ödüle değer görüldü. Ayrıca ilki geçen sene Müjdat Gezen’e verilen Sanatta Sosyal Sorumluluk Ödülü’nün bu seneki sahibi ise Rutkay Aziz olarak açıklandı. Rutkay Aziz’in, Ankara Sanat Tiyatrosu (AST) ve Nâzım Hikmet Vakfı’na sunduğu toplumsal katkılardan dolayı bu ödüle değer görüldüğü belirtildi.

0 yorum:

Yorum Gönder