27 Temmuz 2011 Çarşamba

2 BİN 415 TOPLANTI VİDEOKONFERANSA DÖNDÜ, KARBONU 1.8 MİLYON KİLO AZALDI

Güneş ve rüzgar gibi alternatif enerji kullanımından, görüntülü görüşme teknolojisine kadar bir çok alanda çevreci projeler yürüttüklerini dile getiren Türk Telekom CEO’su Gökhan Bozkurt, “Enerji verimliliği projeleriyle her yıl İstanbul’daki 5 bin 400 hektarlık Belgrad Ormanı kadar karbon emisyonu azalttık” diye konuştu.



Türk Telekom’un enerji verimliliğini artırıcı projelerinin tanıtımı için İstanbul Adalar’da düzenlenen toplantıda konuşan Bozkurt, şu bilgileri verdi: “2008’de elektronik fatura dönemini başlattık. Kendi arşivimiz için gerekli kağıtları elektronik ortamda tutarak iki kat kağıt tasarrufu sağlıyoruz. E-faturayı abonelerin kullanım oranı da yüzde 35-40’lara çıktı.”



Ofislerde Telepresence, videkonferans, kağıt geridönüşümü, e-öğrenme yöntemleriyle karbon emisyon hacmini düşürdüklerini kaydeden Gökhan Bozkurt, şu değerlendirmeyi yaptı: “Aynı odadaymış gibi toplanma olanağı sunan Telepresence teknolojisi ile 2 bin 171 toplantı gerçekleştirildi. 17 bin 368 uçuştan tasarruf edilerek 2.18 milyon kilogram karbon salımı engellendi. 9 ayda 2 bin 415 toplantıyı videokonferans sistemi ile yaptık. 1905 saatlik toplantı sayesinde 14 bin 490 uçuş ve 1.82 milyon kilogram karbon salınımını engellemiş oldu. Bütün ofislerimizdeki kağıtların geri dönüşümleri sayesinde, ayda ortalama 40 bin kilogram kağıdı geri dönüşüme kazandırarak yaklaşık 640 ağacı kesilmekten kurtarıyor. Son üç yılda 1.5 milyon kişiden fazla katılımcı ile gerçekleştirilen online eğitimlerle yaklaşık 90 bin uçuştan ve 45 milyon A4 kağıt kullanımından tasarruf sağlandı. Türk Telekom e-öğrenme sayesinde karbon emisyonunu üç yılda 11 milyon 923 bin kg azalttı.”



TÜRK Telekom, İstanbul’un Adalar ilçesinde görev yapan çalışanlarının kullanımı için filoya eklediği ve kullanımı sırasında karbon salımı sıfır olan akülü araçlarını da tanıttı. Türk Telekom Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın almış olduğu “Adalar’da akaryakıtla çalışan araçlardan akülü araç kullanımına geçilmesi” kararına destek veriyor. Türk Telekom, akaryakıtla çalışan tüm araçlarını geri çekerek, Adalardaki Türk Telekom çalışanları için doğa dostu sıfır karbon emisyonlu akülü araç kullanımına geçti.



81 ilde 25 bin çalışanları bulunduğunu hatırlatan Türk Telekom CEO’su Gökhan Bozkurt, şöyle konuştu: “Çalışanların katılımıyla ofislerdeki uygulamaları sürdürülebilirlik ilkelerine uygun hale getirdik. Dünyadaki halka açık şirketlerin sera gazı salınım miktarlarını kurumsal yatırımcıların bilgisine sunan CDP’ye (Karbon Saydamlık Projesi) karbon salımını raporladık.”



Türk Telekom CEO’su Gökhan Bozkurt, şirket bünyesinde karbon emisyonunu azaltmak için yapılanları şöyle anlattı:

1200 yöneticiye çevre eğitimi verdi. Çevre ve iklim değişikliği konulu bir kamp düzenledi.

Yapısındaki delikler sayesinde yüzde 25 mürekkep tasarrufu sağlayan Ecofont yazılımına geçti. Ecofont sayesinde Türk Telekom’da yılda 22 bin 500 kilogram karbon tasarrufu sağlanıyor. Yeşil veri merkezleriyle enerji tüketimi düşürülüyor.



1 Şubat 2008’de elektronik fatura dönemini başlattı. Kendi arşivi için düzenlediği nüshayı da elektronik ortamda saklayarak iki kat fazla kağıt tasarrufu gerçekleştiriyor. İş süreçlerinde güneş panelleri kullanılıyor. 700 santralda güneş enerjisi panelleri var. Enerji ekipmanlarını yeni nesil teçhizatlarla değiştiriyor. Enerji verimliliği düşük olan santralları, verimliliği yüksek olan yeni nesil santrallarla değiştiriyor. Proje sayesinde yıllık 258 milyon kilovat saat enerji verimliliği sağlanmış olacak. Arıza, tesis ve nakil taleplerini saha görevlilerine yazılı değil, elektronik ortamda iletmeye başladı. Arıza kaydının elektronik ortama aktarılması ile 2 bin kilo kağıt tasarrufu sağlanıyor.



0 yorum:

Yorum Gönder