Türkiye bulunduğu coğrafya nedeniyle dünyanın en çeşitli ekosistemlerine sahip ülkelerden biri. Avrupa, Asya ve Afrika'ya komşu olması yanında sahip olduğu yaşam alanlarının da çeşitliliğiyle birçok türe ev sahipliği yapıyor.
Bunlardan bazıları da sadece Türkiye'de yaşayan türler. Ancak sahip olunan bu doğal yaşam yeterince korunamıyor ve devamı için adımlar atılamıyor.
Birçok tehdide rağmen doğamız hala ayakta ve umut veriyor. Hala çok yaşlı ormanlarımız, bozkırlarımız, göllerimiz, akarsularımız varolma mücadelesi vermeye devam ediyor.
Ancak, bu ekosistemlerin devamı için en üst basamaktan en alt basamağa kadar türlerin populasyonlarının da devamı gerekiyor.
Ama ne yazık ki birçok türümüz yok olmanın eşiğine gelmiş durumda; bu yüzden her birey büyük önem taşıyor. Doğa artık tek bir LEOPARIN, tek bir BOZAYININ, tek bir KURDUN, tek bir KARAAKBABANIN kaybolmasına tahammül edecek durumda değil.
Ancak, insanların bu canlıların yaşam ortamlarına giderek daha fazla girmesi onlara yaşayabilecek hatta saklanabilecek alan bile bırakmamaları ister istemez hayvanlarla insanları karşı karşıya getiriyor. Bu karşılaşmadansa çoğunlukla hayvanlar zarar görerek ayrılıyor.
Her yıl birçok tür, özellikle yırtıcı kuşlar, çeşitli sebeplerle yaralanıyor. Ateşli silahlarla, elektrik tellerine çarparak, kapanlara düşerek ve yaşam ortamlarını bir bıçak gibi kesen otoyollardan geçerken araç çarpması sonucu ya ölüyor ya da yaralanıyorlar. İşte bu aşamada YABAN HAYATI VETERİNER HEKİMLİĞİ devreye giriyor.
Her bir bireyin doğal yaşamın sürdürülmesi için ne kadar değerli olduğunu göz önüne alırsak bu önem daha da artıyor. Bir çok ülke yaban hayatı veterineri yetiştirme ve destekleme konusunda büyük aşama kaydetmiş olsa da ülkemizde şu an ciddi bir ilerlemeden söz etmek mümkün değil.
Celal Acar Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi, KuzeyDoğa Derneği, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı Şirketi Çevresel Yatırım Programı, Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve İkinci Şans Derneği arasında imzalanan protokolle kuruldu.
Ülkemizde yaralı, hasta ve yavru yaban hayvanlarının tedavi, rehabilitasyon ve bakımlarının yapılması amacıyla Bursa ili Karacabey İlçesi Boğazköy Mevkii'nde faaliyete geçti. Merkez uzun vadede çocuklara ve gençlere yönelik çevre eğitimleriyle, veterinerlik öğrencisi gençlerin yaban hayatı veteriner hekimliği konusunda kendilerini geliştirerek ülkemiz farklı bölgelerinde farklı rehabilitasyon merkezleri açılmasını da amaçlamakta.
Celal Acar Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi, yaban hayatı veteriner hekimi ve yönetici personelinin yanında gönüllü ve stajer öğrencilerle çalışmakta...
0 yorum:
Yorum Gönder