Eczacı Şule İlkkurşunlu, Avrupa'nın bazı ülkelerinde atık ilaçların düzenli olarak toplandığını ve imha edildiğini belirtti.
Almanya, İspanya, Kanada ve Avustralya'da atık ilaç sisteminin düzgün işlediğini ifade eden Şule İlkkurşunlu, Türkiye'de ise bugüne kadar atık ilaçların çevreyi kirletmemesi amacıyla herhangi bir projenin yapılmadığını söyledi.
İzmir Eczacı Odası olarak Atık İlaç Hareketi Projesi için İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA) fon programına başvuruda bulunduklarını dile getiren Şule İlkkurşun, Türk Eczacılar Birliği'nin eşfinansör olduğu proje kapsamında Çevreci Eczacılar Kooperatifi'ni kurduklarını ve eczanelerdeki 30 ton ilacı imha ettirdiklerini söyledi.
İzmir ve ilçelerinde 190 gönüllü eczane belirlediklerini, eczanelere atık ilaç toplama konteyneri koyduklarını anlatan İlkkurşun, broşür, afiş bastırdıklarını, okul ve belediye toplantılarına giderek atık ilaçların zararlarına ilişkin bilgilendirme yaptıklarını kaydetti.
Düzenli olarak imha edilmeyen bozulmuş ya da son kullanma tarihi geçmiş ilaçların çöpe atıldığını ifade eden Şule İlkkurşun, ''Atık ilaçlar yer altı sularına geçiyor ve içindeki o maddeler de suya giriyor. Oradan ayrıştırmanın yolu yok. Katı atıkları arıtırsınız ama ilacı arıtamazsınız. Toprağa, ağaçlara, sebzeye gidiyor, oradan da bize ulaşıyor'' dedi.
Tansiyon ilacı kalıntısının bebeğe kadar ulaştığını anlatan Şule İlkkurşun, kutusu açılmadan atılmış yüzlerce, binlerce ilacın olduğunu dile getirdi.
Çöpü karıştıran insanların da sık sık zehirlendiğini söyleyen Şule İlkkurşun, çevre ve insan sağlığına atık ilaçların zarar vermemesi amacıyla başlattıkları projeyi 9 aydır sürdürdüklerini anlattı.
Atık ilaçları toplamaya devam ettiklerini, yeni projeler üretmek için de çalıştıklarını ifade eden İlkkurşun, ''Kooperatif kapsamında çalışmaya devam ediyoruz. Bizler biraz Don Kişot gibi gönüllü olduk. Ciddi bir manzara ortaya çıktı. Türkiye'de ilk kez hayata geçirdiğimiz bu proje örnek oldu. Diğer illerden arayıp atık ilaçları ne yapacaklarını soranlar oluyor. İmhayı devam ettiriyoruz. Son iki kamyonun imha bedelini de Buca Belediyesi karşıladı'' diye konuştu.
İmha ettikleri ilaçları kaydettiklerini, İzmir'de kullanılmayan ilaçların profilini çıkardıklarını da söyleyen İlkkurşun, hangi ilaçların neden atıldığını saptamaya çalıştıklarını ifade etti.
0 yorum:
Yorum Gönder