Yangın söndürme başta olmak üzere kentteki her türlü su ihtiyacında kullanılacak ''Ahtapot'' hortum sistemi dakikada 8,5 ton su basabiliyor. 15 kollu sistem sayesinde dağlar, tepeler geçilebiliyor ve 40 kilometre mesafeye ulaşılabiliyor.
İstanbul İtfaiyesi'nin yangın söndürme çalışmalarında da kullanacağı ''Ahtapot'' sisteminin tanıtımı, Florya sahilinde gerçekleştirilen tatbikatla yapıldı.
İtfaiyeci yeleği giyip, şapkasını taktıktan sonra telsiz talimatıyla tatbikatı başlatan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ''Ahtapot'' sistemine su aktaracak pompayı, itfaiyecilerle birlikte denize attı. Topbaş, ardından da hortumun uzatıldığı yaklaşık bir kilometre uzaklığa ''Ahtapot'' aracıyla ulaştı.
Topbaş, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, denize atılan pompanın 60 metre derinlikten su çekebildiğini belirterek, ''Bu sistem dakikada 8.5 ton su basabiliyor. Hortumları 15 kilometre döşenebilecek bu sistemin 15 kolu bulunuyor. Daha uzun mesafelerde ara takviye pompaları koyarak suyun tazyikini arttırabiliyoruz. 30-40 kilometre kadar uzun mesafelere ulaşabiliyoruz. Bu hortumu döşerken yollarda trafikteki araçların ezmemesi için köprü oluşturabiliyorsunuz'' dedi.
Bu sistemin su baskınlarında da kullanabildiğini ve özelliklerinin İstanbul şartlarında ormanlık alanlarda önemli olduğunu ifade eden Topbaş, bu sistemle ormanlık alanlar, dağlar ve tepelerden geçebileceklerini ve istedikleri mesafeye su götürebileceklerini kaydetti.
Topbaş, Türkiye'de sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde bulunan bu sistemin, Gebze'deki sanayi yangınına da müdahale ederek, başarılı bir söndürme çalışması gerçekleştirdiğini ifade etti.
Topbaş, İstanbul'da günde 250 civarında yangın ihbarı olduğunu belirterek, ''Gerektiğinde bu hortumla da afetlere müdahale ediyoruz. Bu hortumla sel baskınlarına müdahale de edebiliyoruz. Ayrıca acil durumlarda 2 tatlı su kaynağı ya da baraj arasında da aktarma yaparak, şehrin herhangi bir bölgesinin susuz kalmasını da engelleyebiliyoruz'' dedi.
0 yorum:
Yorum Gönder