7 Mayıs 2011 Cumartesi

HİTİT'TEN OSMANLI'YA SERGİSİ İSTANBUL'DA

Hitit döneminden Osmanlı İmparatorluğuna kadar Anadolu'da ve çevresinde hüküm süren imparatorlukları simgeleyen eserlerin yer aldığı ''İmparatorlar İstanbul'da: Hitit'ten Osmanlı'ya'' sergisi, 11 Mayıs-1 Ağustos arasında İstanbul Arkeoloji Müzesi Assos Salonu'nda meraklılarıyla buluşacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, 120 yıllık geçmişiyle kendisi de bir imparatorluk müzesi olan İstanbul Arkeoloji Müzeleri, yaklaşık 3 bin 500 yıl bu coğrafyaya hükmetmiş ''imparatorlarla'' buluşabilmeleri için sanatseverleri ''İmparatorlar İstanbul'da: Hitit'ten Osmanlı'ya'' sergisine bekliyor.

Bakan Günay'ın katkısı ve desteğiyle hazırlanan sergi, Hitit İmparatorluğu, Pers İmparatorluğu ile Makedonyalı İskender'in İmparatorluğu ve ardılları, Roma İmparatorluğu, Doğu Roma İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu olmak üzere birbirini izleyen beş bölümden oluşuyor.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri ek binasındaki Assos Salonu'nda hazırlanan serginin birinci bölümü, MÖ 2. bin yılda Anadolu'nun büyük bölümünde ve zaman zaman da Kuzey Suriye'ye kadar uzanan bölgede hüküm süren Hitit İmparatorluğu'nun iz bırakan imparatorlarını ziyaretçilerle buluşturuyor.

İkinci bölümde, Doğu'dan gelerek MÖ 6-4. yüzyıllar arasında Anadolu'yu egemenliği altına alan ve Yunanistan'a uzanan Pers İmparatorluğu ile batıdan gelerek MÖ 4-1. yüzyıllar arasında Anadolu'dan itibaren Hindistan'a kadar uzanan Makedonyalı İskender'in İmparatorluğu yer alıyor.

Üçüncü bölümde ise MÖ 27 yılında Roma Cumhuriyetini sarsan savaşlara son vererek ''Augustus'' unvanıyla onurlandırılan Oktavianus ile başlayan Roma İmparatorluğu yer alırken, İstanbul Arkeoloji Müzeleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı diğer müzelerden seçilen eserler bilgi panolarıyla sunuluyor.

Beşinci ve son bölüm ise Osmanlı İmparatorluğu'nu günümüze taşıyor. Osmanlı kültürü ve sanatını ifade eden ve imparatorluk kavramı bağlamında simgesel anlam taşıyan, padişahların özel ve resmi yaşantısını çevreleyen eşyalarla, devletin çeşitli alanlardaki zenginliğini yansıtan yapıtlardan seçmeler, bu bölümün eserlerini oluşturuyor. Padişah portreleri, silahlar, mühürler, sorguçlar, murassa eşya, ferman ve kaftanlar sergide meraklılarını bekliyor.

CUMHURİYET – AA

0 yorum:

Yorum Gönder