9 Nisan 2011 Cumartesi

TÜRKİYE'DE BİR İLK: MISIRDAN ELEKTRİK

Türkiye'de ilk kez mısır silajı ve hayvan atığından oluşan metan ağırlıklı biyogazdan elektrik üretilecek.

Projeyi Türkiye'de hayata geçirmeye hazırlanan T&T Group Energy Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Baykara, şu bilgileri verdi: ''Bu, Türkiye'de bir ilk olacak. Aydın, Adana ve Konya'da arazi alımını  yaptık, mısır ekiyoruz. Burada da yaklaşık her ilde 1,5 megavat elektrik üreteceğiz. Bu pilot bir proje.

Türkiye'nin bu konuda önü çok açık. Ege ve Akdeniz bölgesinde, ılıman iklimlerde bu tip projeler yapılabilir. Bu tür elektrik santralleri Türkiye'de henüz yapılmadı. Ama Almanya, Fransa, İngiltere ve diğer bazı Avrupa ülkelerinde örnekleri var. Bir yıl içinde elektrik üretimine geçeceğiz.

Biyogaz santralleri Türkiye'de bilinen santraller değil. Tarım sektörüne çok faydalı bu tip entegre tesisler. Çünkü tesise yakıtı araziden sağlıyorsunuz.

Çiftçi sonuçta ürettiği mısırı ya da enerji bitkisini hemen biyogaz santralinde fermente edip, elektrik üretebiliyor. Satışı garanti bir entegre tesisin içine girmiş oluyor.

Tesiste elektrik enerjisinin yanında ısı enerjisi ve organik gübre oluşmaktadır. Elektrik şebekeye verilirken ısı enerjisi seraların ısıtılmasında, oluşan organik gübre de bölgedeki arazilerin ıslahında kullanılacaktır.

Tesis gerek tarımsal üretim gerek seracılık faaliyetleri sebebiyle bölgeye istihdamı da beraberinde götürecektir. Firmamız santrali kurmak için dizayn, mühendislik çalışmalarını devam ettirmektedir.''

NTVMSNBC

0 yorum:

Yorum Gönder