Antalya'da başlatılan ''Sağlıklı Kantin'' uygulaması ile kentteki okul kantinlerinde taze sıkılmış meyve suyu ile meyve satışına başlandı.
Antalya Valiliği tarafından hayata geçirilen uygulama ile kent genelindeki 356 okul kantininde sabahları taze sıkılmış portakal suyu ve ayranın yanı sıra, çilek, badem gibi mevsim meyveleri de satışa sunuluyor. Bardağı 1 liradan satılan taze sıkılmış portakal suyuna öğrenciler büyük ilgi gösteriyor.
Uygulamadan memnun olan öğrenciler daha önce sabahları gazlı içeceklerle güne başladıklarını belirterek, uygulamanın ardından sabahları taze sıkılmış portakal suyu ile güne başladıklarını söyledi.
Hanım Ayten Çağıran İlköğretim Okulu'ndaki kantinde incelemelerde bulunan Antalya Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, bir süre önce başlattıkları uygulamadan olumlu sonuçlar almaya başladıklarını kaydetti.
Hedeflerinin çocukların sağlıklı beslenmesi ve obezitenin önüne geçmek olduğunu belirten Gülay, ''Kantinlerde taze meyve ve meyve suyu satışını öngören uygulamanın amacı çocuklarımızın sağlıklı beslenmesini sağlamak. Hedefimiz sağlıklı nesiller yetiştirmek. Sağlıklı beslenen çocuklar eğitim hayatında da başarılı oluyor'' diye konuştu.
Antalya Valisi Ahmet Altıparmak'ın bir süre önce kentin meyve cenneti ve narenciye yönünden zengin bir şehir olduğunu belirterek, bu ürünlerin neden okul kantinlerinde öğrenciye ulaştırılmadığını sorduğunu hatırlatan Gülay, ''Valimiz bir genelgeyle bizi bu konuda uyardı. Önerileri doğrultusunda tüm okullarımıza talimat gönderdik. Antalya'daki 447 okuldan 205'inin kantininde taze meyve suyu, 356'sında ise taze meyve suyu ile taze meyve satışı başladı. Uygulamayı müfettişler vasıtası ile de kontrol ediyoruz'' diye konuştu.
Gazlı içecek satışlarının yasaklanmadığını ancak çocukların taze meyve suyu satışıyla birlikte meyve tüketimine yöneldiğini ifade eden Gülay, ''Çocuklar öğretmenleri tarafından taze meyve suyunun tüketimi konusunda özendiriliyor. Görülüyor ki çocuklar taze meyveyi sevdi'' dedi.
Antalya Valisi Ahmet Altıparmak imzalı 13 Aralık 2010 tarihli genelgede, ''Okul Kantinlerinde Teknik ve Hijyenik Şartların Sağlanması'' istenilmişti.
Genelgede, dengesiz beslenmeye ve şişmanlığa (obezite) sebep olabileceği için enerjisi yüksek ancak besin değeri düşük enerji içeceklerinin yanı sıra gazlı, kolalı, aromalı içecekler ile patates kızartması ve cipslerin okul kantinlerinde satışının okul idareleri ve okul aile birlikleri tarafından caydırılması önerilmişti.
Bu çerçevede süt, ayran, yoğurt, meyve suyuyla birlikte tane ile meyve ve sebze satışının özendirilmesi istenilen genelgede, bu konuda kantin sözleşmelerine hükümler konulması istenilmişti.
0 yorum:
Yorum Gönder