8 Nisan 2011 Cuma

"ÇANAKKALE 1915 GEZİCİ MÜZESİ" KÜTAHYA'DA

''Çanakkale'den Anadolu'ya'' projesi kapsamında yola çıkan ''Çanakkale 1915 Gezici Müzesi'', Kütahya'da ziyarete açıldı. Çanakkaleli yerel tarih araştırmacısı Ahmet Uslu'nun hazırladığı, Kütahya Tüm Aktif Memurlar Derneğinin (TAMDER) katkılarıyla Zafer Meydanı'ndaki Azerbaycan Parkı'nda ziyarete açılan gezici müzede, Çanakkale Savaşı'nı anlatan tablolar, siper görüntüleri, savaşta kullanılan kılıçlar, silahlar ve mermiler sergileniyor.

Uslu, müzenin ziyarete açılması dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, 1915'te omuz omuza savaşıp bugün Çanakkale'de koyun koyuna yatan kahramanlarla gazilerin eşyalarını Anadolu'ya taşıdıklarını söyledi.

TAMDER Başkan Yardımcısı Cafer Çamlı ise Çanakkale'nin benzeri yazılmamış ve yaşanmamış bir destan olduğunu ifade ederek, ''Çanakkale'den yayılan ses, dünyanın dört bir yanındaki inananların ortak sesidir. Çanakkale, yeni bir hayata mazhar olabilmek için koşanların sesidir. Onlar yaşatmak için yaşama azminden vazgeçmişlerdir. O gün ne için şehit olunduysa bu ün onları yaşatma zamanıdır'' dedi.

Çanakkale Valiliği, Gestaş, Doğtaş, Ford Otosan'ın katkılarıyla Türkiye'yi dolaşan müze tırın tanıtımı için hazırlanan broşürde şunlar kaydedildi:

''Çanakkale Savaşı, tarih sahnesinden silinmek istenen milletin, tek bir yumruk gibi istilacılara gerekli karşılığı vermesinin ve dipdiri ayakta olduğunu bütün dünyaya haykırmasının destanıdır. Anadolu'nun bağrından kopan Çanakkale'de kaybettiğimiz 253 bin vatan evladının anılarını malzeme ve görsellerini torunlarına, Anadolu'ya götürüyoruz. 1915'te kan ve barut kokusundan baharın gelmediği Çanakkale'den.''

Gezici müze, 12 Nisan'a kadar ziyaret edilebilecek.

STAR GAZETE

0 yorum:

Yorum Gönder