Rize İdare Mahkemesi, UNESCO'nun ''Biyosfer Rezerv Alanı'' ilan ettiği Artvin'in Borçka ilçesindeki Camili Vadisi'nde (Macahel) yapımı planlanan Düzenli Hidroelektrik Santral (HES) Projesi'ne ilişkin Çevre ve Orman Bakanlığının ormanlık alanların kullanımına izin veren kararının yürütmesini durdurdu.
Kararda, ''Camili gibi ender bulunan doğal yapının insan kullanımına açılmasının doğru olmadığı, ormanlık alanların HES projelerine tahsis edilmesinde herhangi bir zaruret bulunmadığı'' vurgulandı.
Artvin'in Borçka ilçesi Camili Vadisi'nde Gülkar Enerji firmasınca kurulması planlanan 5.05 megavat kurulu gücündeki Düzenli HES Projesi için Çevre ve Orman Bakanlığınca yapılan ormanlık alan tahsisinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle, Camili Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği ile 18 köylü mahkemeye başvurdu.
Rize İdare Mahkemesi, Camili Vadisi'ndeki ormanların HES projelerinin kullanımına tahsis edilmesinde kamu yararı, mevzuat ve hukuka uygunluk olmadığına hükmederek, Bakanlığın kararının yürütmesinin durdurulmasına hükmetti.
Kararda, Anayasa'nın 17 ve 56. maddeleri ile Çevre Kanunu'nun 17/3 sayılı maddelerine göndermelerde bulunularak, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalara yer verildi. Mahkeme kararında, HES projesi için tahsis edilen 280 bin metrekarelik ormanlık alan için, Hacettepe Üniversitesinden Doç. Dr. Latif Sanin ve Prof. Dr. Şinasi Yıldırım ile Orta Doğu Teknik Üniversitesinden (ODTÜ) Dr. Emre Alp tarafından hazırlanan bilirkişi raporuna da yer verildi.
Camili Vadisi'nin endemik bitkiler açısından çok zengin olduğu belirtilen bilirkişi raporunda, ayrıca vadinin Uluslararası Çevre Koruma Örgütü, Dünya Bankası ve Küresel Çevre Fonu tarafından dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin ve aynı zamanda tehlike altındaki en önemli karasal ekolojik bölgelerinden biri olarak tanımlandığı anlatıldı. Bilirkişi raporunda ayrıca HES projelerinin doğal yaşama geri dönüşümsüz zararlar vereceği ve vahşi hayatı göçe zorlayacağının kaydedildiği bildirildi.
Sadece Camili Vadisi'nde değil, bölgede yapılacak HES projelerinin Türkiye'yi uluslararası anlaşmalar açısından hukuki olarak zor duruma düşüreceğine dikkat çekilen kararda, Camili gibi ender bulunan doğal yapının insan kullanımına açılmasının doğru olmadığı, ormanlık alanların HES projelerine tahsis edilmesinde herhangi bir zaruret bulunmadığına işaret edildi.
NTVMSNBC – AA
0 yorum:
Yorum Gönder