Sağlık Bakanlığı, üniversite hastanelerinde verilen sağlık hizmetinin ve eğitiminin niteliğinin artması için çeşitli çalışmalar yürütüyor.
Bu kapsamdaki çeşitli düzenlemeler ile üniversite hastanelerinin 3 yıla kadar temizlik, yemek ve MR gibi hizmet alımı yapabilecek. Üniversite hastanelerinin acil ve hastaya özgü alacakları ilaç ve tıbbi sarf malzemelerini doğrudan temin yöntemiyle tedarik etmeleri sağlandı. Üniversite hastaneleri ile Sağlık Bakanlığı hastanelerine birbirlerinden teşhis ve tedaviye yönelik mal veya hizmet alabilme olanağı sunuldu.
Hazine payının son üç yılda üniversite hastanelerine toplamda 1 milyar 145 milyon TL toplamda net katkı sağlandı. Üniversite hastanelerinde personellerin ek ödeme tavanları Sağlık Bakanlığı personelinin tavan ücretleri yükseltildi. Yürütülen çalışmayla da üniversite hastanelerinde öğretim üyesi hoca farkının kaldırılması nedeniyle oluşan yıllık 500 milyon TL'lik gelir öğretim üyesi ''hoca farkı'' olarak üniversitelere ödenmesi ile ilgili düzenlemeyle eskiden vatandaşın cepten ödediği hoca farkı devlet tarafından üniversitelere ödenecek.
Yetkililerin verdiği bilgiye göre, mevzuat problemlerini çözmek amacıyla düzenlemeler yapılıyor. Yapılan çalışmalar şöyle sıralanıyor:
''Mevzuat problemlerinin çözülmesi amacıyla, üniversite hastanelerinin gelecek yıllara yaygın yüklenme ve ertesi yıla yaygın yüklenme yapabilmelerine imkan sağlanıyor. Bu kapsamda, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 58. maddesinin (a) fıkrasının sonuna 'Süreklilik arz eden hizmet alımları ile maliyeti yüksek ve ileri teknoloji ürünü olan tıbbi cihazların hizmet alımı yoluyla temini veya kiralanması için döner sermaye kaynaklarından gelecek yıllara yaygın yüklenmelere girişilebilir' fıkrası eklendi. Bu düzenleme ile üniversite hastanelerinin 3 yıla kadar (temizlik, yemek, MR hizmet alımı gibi) hizmet alımı yapmalarına imkan sağlanıyor.
Üniversite Hastanelerinin sürekli biçimde ihtiyaç duydukları mal ve hizmet alımlarını çerçeve anlaşma ihaleleri ile yapabilmelerine olanak veriliyor.
Sürekli biçimde ihtiyaç duyulan mal ve hizmet alımlarında her defasında ihale işlemlerinin tamamını tekrarlamadan Sağlık Bakanlığı hastaneleri ile birlikte çerçeve anlaşma ihaleleri yapmalarına imkan sağlanıyor. Düzenleme, üniversite hastanelerinin stok maliyetlerinden kurtulabilmeleri için önemli bir adım olarak gösteriliyor.
Üniversite hastanelerinin acil ve hastaya özgü alacakları ilaç ve tıbbi sarf malzemelerini doğrudan temin yöntemiyle tedarik etmelerine imkan veriliyor. Söz konusu düzenleme ile üniversite hastanelerinde özelliğinden ve belli süre içinde kullanılma zorunluluğundan dolayı stoklanması ekonomik olmayan veya acil durumlarda kullanılacak olan ilaç, aşı, serum, anti-serum, kan ve kan ürünleri ile ortez, protez gibi uygulama esnasında hastaya göre belirlenebilen ve hastaya özgü olan tıbbi sarf malzemeleri, test ve tetkik sarf malzemelerinin alımları kolaylaştırılıyor.''
Üniversite hastanelerinin kamu hastanelerinden karşılıklı mal ve hizmet almalarına imkan sağlanıyor. Bu düzenleme ile, üniversite hastaneleri ile Sağlık Bakanlığı hastanelerine birbirlerinden teşhis ve tedaviye yönelik olmak üzere doğrudan mal veya hizmet alabilme olanağı sunuluyor. Düzenleme, hastanelerin atıl durumdaki kaynaklarının rantabl kullanılması için atılmış önemli bir adım olarak gösteriliyor.
Üniversitelerin ilgili birimleri ile Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarının karşılıklı işbirliği ile birlikte kullanımı sağlanıyor. Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kurum ve kuruluşları ile üniversitelerin ilgili birimleri, Bakanlık ve üniversitelerce karşılıklı olarak yapılan işbirliği çerçevesinde birlikte kullanımına ilişkin düzenleme yapıldı. Düzenlemenin, hastane kaynaklarının daha verimli kullanılmasını olanaklı kıldığı ifade ediliyor.
Üniversite hastanelerine Sağlık Bakanlığının yapacağı araştırma ve geliştirme faaliyetleri ile ilgili talep ettiği hizmet alımları için doğrudan ödeme yapılmasına imkan sağlanıyor. Düzenleme ile Sağlık Bakanlığının sağlık alanında yapacağı araştırma ve geliştirme faaliyetlerini hizmet alım yoluyla üniversite hastanelerinden doğrudan satın alabilmelerinin yolu açılıyor.
Üniversite hastanelerinin ihtiyaç duyduğu veya ihtiyaç fazlası taşınırları, Sağlık Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı hastaneleri ile bedelsiz devir yapabilmelerini olanaklı kılıyor. Bu kapsamda dayanıklı taşınırlar (5 yıllık şartı aranmaksızın) ile tüketim malzemelerinin miad veya bozulma riski büyük ölçüde ortadan kaldırılıyor.''
HABER X – AA
0 yorum:
Yorum Gönder