15 Şubat 2011 Salı

TÜRKİYE'DE BİR İLK

Suyun içerisinde 80 elementin ölçümünü en hızlı ve en hassas şekilde ölçümünü yapabilen ICP-MS (Inductively Coupled Plasma) cihazı, Türkiye'de ilk kez Nevşehir Halk Sağlığı Laboratuarı'nda hizmete sunuldu.


Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş’ın Halk Sağlığı Laboratuvarı’nda yaptığı inceleme sırasında tanıtımı yapılan cihazın özellikle suda bulunan Arsenik dahil olmak üzere toplam 80 elementin ölçümü birkaç dakikalık bir zaman içerisinde verebilen cihazın,işlemlerin daha hızlı bir şekilde tamamlanması için önemli bir aşama sağlayacağı belirtildi.

Nevşehir Halk Sağlığı Laboratuarında Sağlık Müdürü Dr. Serkan İnceçayır, Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş’a Türkiye’de ilk kez bir halk sağlığı laboratuvarında hizmete kazandırılan ICP-MS cihazı ile ilgili bilgi verdi. 376 bin TL’ye mal olan cihazın, laboratuvarda su ile gerçekleştirilen bir dizi işlemlerde hızlı, hassas ve ekonomik yönü ile de önemli bir çığır aşacağını belirten İnceçayır, Mayıs ayı içerisinde laboratuvarda hizmete alacakları 3 değişik cihaz ile birlikte, Nevşehir Halk Sağlığı Laboratuvarının bir bölge laboratuarı haline geleceğini söyledi.

İnceçayır, cihaz yardımı ile Arsenik başta olmak üzere 80 değişik elementin sudaki miktarının en hızlı süreçte ölçümlenebilmesinin bu alandaki geçmişte yaşanan zaman kayıplarını da ortadan kaldıracağını belirterek, cihazın bu yönü ile de önemli yararlar sağlayacağını kaydetti.

0 yorum:

Yorum Gönder