25 Şubat 2011 Cuma

ODTÜ VÜCUT İÇİN 'YEDEK PARÇA' ÜRETECEK

ODTÜ'de hasar gören organların tedavisinde kullanılan ve büyük çoğunluğu yurt dışından temin edilen biyomalzemelerin yerli teknolojilerle üretimini yapacak ''Biyomalzeme ve Doku Mühendisliği Mükemmeliyet Merkezi-BIOMATEN'' açıldı.

ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen açılış töreninde konuşan ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi ve ''Biyomalzeme ve Doku Mühendisliği Mükemmeliyet Merkezi'' Başkanı Prof. Dr. Vasıf Hasırcı, işlevini kaybeden organlara destek veren kalp kapakçığı, kontak lens, kalça protezi gibi pek çok farklı özellikteki ürünün biyomalzemelerden yapıldığını anlattı.

Bu malzemelerden kemik ve deride kullanılanların vücutta eriyerek yerini gelişmekte olan yeni dokuya bıraktığını kaydeden Hasırcı, böylece iyileşmenin hızlandırıldığını belirtti.

Biyomalzemelerin tamamen yerli teknolojilerle geliştirilmesi için kurulan mükemmeliyet merkezine, GATA, Hacettepe, İTÜ, Yeditepe, Kocaeli, İTÜ, Çukurova ve Acıbadem Üniversitelerinden araştırmacıların da destek vereceğini bildiren Hasırcı, ayrıca Sağlık Endüstrisi İşverenler Sendikası (SEİS), OSTİM Medikal Kümelenmesi ve ODTÜ Teknokent'in Ulusal Danışma Kurulu olarak görev yapacağını anlattı.

Hasırcı, merkeze ayrıca, eğitim ve araştırma kurumlarından üniversitelerden Harvard, MIT, MGH, Drexel ve Tufts Üniversiteleri (ABD), Londra Üniversitesinden (İngiltere) ve Minho Üniversitesinden (Portekiz) öğretim üyelerinin de çalışmalarda Uluslararası Danışma Grubu olarak destek verme rolünü üstlendiklerini kaydetti.

NTVMSNBC

0 yorum:

Yorum Gönder