26 Şubat 2011 Cumartesi

DOLMABAHÇE'DE SARAY KOLEKSİYONLARI MÜZESİ

Beşiktaş'taki Dolmabahçe Sarayı'nda "Saray Koleksiyonları Müzesi" açıldı. Açılışı, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin yaptı. Şahin, müzede sergilenecek 5 bin obje arasında son dönem Osmanlı saraylarında kullanılan mutfak araçları, yemek takımları, dokuma malzemeleri, el yazmaları, aydınlatma ve ısıtma araçları, tarihi halıların yer aldığını dile getirdi.

TBMM Milli Saraylar Daire Başkanı Yasin Yıldız da "Bu objelerin büyük bir kısmı ilk defa bugün ziyaretçi önüne çıkıyor'' dedi. Dolmabahçe Sarayının eskiden mutfak olarak kullanılan bölümünün yeniden düzenlenmesiyle oluşturulan müzede, depo kısmında yer alan yaklaşık 43 bin eser arasından seçilen çocuk kıyafetlerinden yazı takımlarına, el yazmalarından seccadelere, kristal ve altın kaplama yemek takımlarından sinema makinesine kadar yaklaşık 5 bin obje görülebilecek. Eserlerin depolanmasına 2006 yılında başlanan müzeyle Dolmabahçe Sarayı başta olmak üzere 19. yüzyıl Osmanlı saraylarında gündelik yaşamda kullanılan ve milli saraylar envanteri içinde yer alan, ancak ziyaretçilerin saraylarda tefriş düzeninde görme olanağına sahip olmadığı objelerin gün ışığına çıkarılması amaçlanıyor.

Müzede sergilenen eserler, Dolmabahçe Sarayı'nın yanı sıra Aynalıkavak, Küçüksu, Ihlamur ve Maslak kasırları ile Beylerbeyi ve Yıldız saraylarında Osmanlı İmparatorluğu'nun son 70 yıllık sürecine tanıklık edenlerden oluşuyor. Müzede görülebilecek objeler arasında saray için sipariş usulü ile yurt içi ve dışında yaptırılan ya da saraya hediye olarak gelen eşyaların yanı sıra saray marangozhanesinde özel olarak üretilmiş tarihi eserler de yer alıyor. Müzede, milli saraylar bünyesinde bulunan Hereke Halı ve İpekli Dokuma Fabrikası ile Yıldız Porselen Fabrikası'nda üretilmiş ve saraylarda kullanılmış tarihi objeler de görülebilecek.

SABAH – AA

0 yorum:

Yorum Gönder