11 Ocak 2011 Salı

İZMİR'İN E-ATIKLARI AYRI TOPLANACAK

İzmir Büyükşehir Belediyesi, elektronik atıkları (e-atık) diğer atıklardan ayrı toplamak için düğmeye bastı. Karşıyaka Belediyesi, Gaziemir Belediyesi ve lisanslı özel bir şirket ile imzalanan dörtlü protokole göre hazırlanan 'Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Ayrı Toplanması ve Değerlendirilmesi Projesi' Ocak ayı sonunda başlayacak.

Dünyadaki tüm atıklarla kıyaslandığında, günümüzde en hızlı artış gösteren atık türü olan elektrikli ve elektronik atıklar, bundan sonra çöp yerine özel olarak hazırlanan atık toplama konteynerlerine atılacak. Daha sağlıklı bir çevrede yaşamak ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla "elektronik atıkların geri kazanımını" hedefleyen "Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Ayrı Toplanması ve Değerlendirilmesi Projesi'yle, elektrikli ve elektronik atıklar çevreye zarar verilmeden ayrı olarak toplanacak, geri kazanılacak ve kalan kısımları da uygun yöntemlerle bertaraf edilecek. Protokole göre, atık elektrikli ve elektronik eşyalar, pilot bölge olarak seçilen Karşıyaka ve Gaziemir'deki e-atık toplama noktalarına getirilerek görevlilere teslim edilebilecek. Ayrı toplanan atıklar, lisanslı firma tarafından düzenli olarak ADR (Karayoluyla Tehlikeli Madde Taşıma Sertifikası) sertifikalı şoförler ve lisanslı araçlarla Kocaeli'ndeki elektronik atık geri dönüşüm tesisine gönderilecek. Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan lisanslı olan tesiste, e-atıkların geri kazanımı yapılacak; kazanımı mümkün olmayan kısımlar ise lisans sahibi tehlikeli atık bertaraf tesislerine gönderilecek.

Kurşun, arsenik, selenyum, kadmiyum, krom, kobalt, civa gibi çevre ve insan sağlığı açısından tehlikeli ve zararlı birçok madde içeren elektronik atıklar, çöpe atılmak yerine geri kazanılarak ciddi bir tehdit olmaktan çıkabilecek. Proje kapsamında toplanacak elektronik atıklar arasında, kullanılamayacak durumda olan cep telefonu, bilgisayar, televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi, mikrodalga fırın, elektrikli ısıtıcı, klima, elekrikli süpürge, ütü, tost makinesi, saç kurutma makinesi, saat, tartı, yazıcı, fotokopi makinası, telefon, hesap makinası, video kamera, müzik enstrümanı, matkap, dikiş makinası, çim biçme aleti, elektrikli oyuncaklar, spor aletleri, floresan, lamba, duman dedektörü, termostat, evsel veya laboratuvar ölçüm cihazları, otomatik para makinaları, sıcak-soğuk içecek ve katı ürün otomatları yer alıyor.

HABER FX

0 yorum:

Yorum Gönder