10 Aralık 2010 Cuma

YABAN HAYVANLARINA İLK YARDIM HİZMETİ

Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Eylül ayında hizmete sokulan Yaban Hayvanlarına İlk Yardım ve Nakil Aracına Kasım ayı içerisinde gelen ihbarlar içerisinde, vücutlarına saçma isabet etmesiyle yaralanmış olan puhu, uludoğan ve kızılşahin kurtarıldı.

Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada Türkiye için değerli olan önemli türlerin avcıların saçmalarına hedef olarak yaralandığı bildirildi. Açıklamada, vücutlarının değişik bölgelerine isabet eden saçmalar yüzünden doğaya dönme şansları kalmayan, Tunceli'den ve Kırşehir'den gelen 2 puhunun, Ankara'dan gelen kızıl şahin ve Kayseri'den gelen uludoğanın Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yaban Hayvanlarına İlk Yardım ve Nakil Aracı ile bulundukları yerlerden alınarak, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde tedavi ettirildiği ifade edildi.

Uygulanan tedavi sonrası hayati tehlikeleri kalmayan hayvanların kendi kendilerine beslenmeye başladıkları belirtilen açıklamada, "Ancak isabet eden saçmaların oluşturduğu travmaya bağlı olarak vücutlarındaki birçok kemikte kırık vardı. Bu kırık kemiklerin iyileşmesine rağmen doğaya dönme şansları kalmayan bu nadir kuşlarımız hayatlarının geri kalan kısmını Bursa Karacabey ' deki Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde geçireceklerdir. Bu yaralanma vakalarının tekrarlanmaması için, avlanan vatandaşlarımızdan avlanmaları sırasında, avlamaya çalıştıkları türler dışında kalan ve doğal yaşam ortamında hayatını sürdürmeye çalışan diğer canlılar için daha dikkatli olmaları gerektiğini vurguluyor ve duyarlı vatandaşlarımızın desteklerini bekliyoruz.Bulunan yaralı hayvanlar Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü resmi web sitesi (www.milliparklar.gov.tr) üzerinden ihbarlarını yapmaları beklenmektedir" denildi.

HABER X

0 yorum:

Yorum Gönder