21 Aralık 2010 Salı

PALANDÖKEN’E 4 BİN SPORCU GELECEK, KIŞ 300 BİN TURİST ÇEKECEK

Palandöken’de 27 Ocak-6 Şubat 2011 tarihleri arasında düzenlenecek olan Universiade Kış Olimpiyatları için Erzurum’a 20 ülkeden 4 bine yakın sporcu gelecek.

Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık, Türkiye’nin kayak turizmi gelirinin 1 milyon doları dahi altında olduğunu belirterek, “Universiade 2011, Eurosport kanalının ilk defa canlı olarak yayınlayacak. Bu 10 günlük organizasyon Palandöken’in dünya kayak çevrelerine tanıtımı için büyük bir fırsat. Herkes bizi deniz, kum, güneş ülkesi olarak biliyor. Ancak bu ülkenin denizden yüksekliği 1132 metre. Ve Türkiye’nin toplam kara alanının yüzde 62’si dağlık alan. 3 bin metrenin üzerinde 120’den fazla yükselti var. Türkiye şimdiye kadar, bu avantajını hiç kullanamadı” dedi.

Fransa’da dağlık alan yüzde 12 olmasına karşın ülkenin geçen yıl elde ettiği 39 milyar euro turizm gelirinin yarısının kış turizminden geldiğini belirten Ayık, şöyle konuştu: “Türkiye’de ise kış turizminin toplam pastadan aldığı pay binde 30-40 civarında. Biz bu oran niçin yüzde 20-30’lara çıkmasın diyoruz. Universiade Kış Olimpiyatları, kayak turistlerine Palandöken’i tanıtmak için büyük fırsat olacak. Kayakçılar, bir kere kaydıkları dağda tekrar kaymak istemez, yeni yerler keşfetmek isterler. Bu organizasyonun televizyonda canlı yayınlanacak olması bize farklı kapılar açacaktır.”

Geçen yıl Türkiye’den kayak için Fransa’ya giden kişi sayısı 220 bin. Fransa’da 1 haftalık kayak 7 bin Euro’ya mal oluyor. Euroak Federasyonu ve Turizm Bakanlığı 2011 sonuna kadar Türkiye’de toplam 41 tane kayak merkezinin oluşması yönünde karar aldı.

Palandöken ve Konaklı’ya 2.5 milyon Euro yatırım ile çığ önlem sistemi kuruldu. Şu anda Avrupa’nın en güvenli kayak pistleri burada.

Palandöken’de 150 km üzerinde toplam kayak pisti var. BU dünya literatürüne girecek bir büyüklük.
Avrupa’da ulaşımın en problemsiz olduğu bölge de Palandöken. Havalimanından 10 dakika sonra kayak pistine ulaşmak mümkün.

HÜRRİYET

0 yorum:

Yorum Gönder