22 Kasım 2010 Pazartesi

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK 'DATA CENTER'I KURULUYOR

Teknolojiye milyarlarca dolar yatırım yapan Turkcell, şimdi de Türkiye'nin en büyük dijital veri merkezini kuruyor. Gebze Teknoparkı'nda yapılacak merkez, alanında Türkiye'nin en büyüğü olacak. Şirket, yeni yatırımıyla Ortadoğu ülkelerine de açılacak. Ayrıca müşterilere e-posta ve video gibi server hizmetleri de sunulacak.

Turkcell Üst Yöneticisi (CEO) Süreyya Ciliv, yatırım tamamlandığında müşterinin ihtiyacına göre çözüm üretecek bir altyapıya ulaşacaklarını söyledi. Ciliv, böylece sadece ses konusunda değil, hem kurumsal hem de bireysel müşteriyi 'bulut bilişim' (cloud computing) adı verilen yeni servislerle tanıştıracaklarını aktardı.

Azerbaycan'daki operasyonlarının veri merkezinin Ankara olduğunu belirten Ciliv, "Teknoloji sayesinde bazı işleri her yerde tekrarlamak değil, en verimli şekilde bazı merkezlerde toparlamak mümkün. Bu da bulut bilişim sayesinde yapılabiliyor. Bu sayede bir yerde geliştirilen bir servisi hızlı bir şekilde tüm diğer ülkelerdeki operasyonlarımızda uygulama imkanı buluyoruz. Mesela İstanbul'da başlatılan bir servisin Azerbaycan'daki bir köye ulaşması neredeyse eşzamanlı olacak." diye konuştu.

İnvitel Telecom'u alarak JUDİ Link projesiyle Avrupa'yla Ortadoğu'yu birleştirmeyi planlayan Türk Telekom, halen Türkiye'deki en büyük veri merkezine sahip. Ancak bir adım öne geçmek isteyen Turkcell, 'data center' ile Ortadoğu'ya açılmayı hedefliyor. Şirket, söz konusu merkez ile müşterilerine e-posta ve video gibi server hizmetleri de sunacak.

DÜNYA BÜLTENİ

0 yorum:

Yorum Gönder