8 Kasım 2010 Pazartesi

KISA FİLMİN KALBİ İSTANBULDA ATIYOR!

Yıllardan beri, farklı kıtalardan, farklı dillerden, farklı sesleri bir araya getirmeyi başaran “ İstanbul Uluslararası Kısa Film Festivali ”, kısa film alanında, ülkemizdeki en uzun soluklu organizasyonu olarak öne çıkıyor. Türkiye’yi uluslararası boyutta başarı ile temsil ediyor.

Bugüne kadar gösterdiği özenli ve disiplinli çalışmaları sonucu, nitelik ve nicelik olarak Avrupa’nın önde gelen organizasyonları arasında yer almayı başarmış olan “İstanbul Uluslararası Kısa Film Festival”ne bu yıl Türkiye, Tunus, İtalya,  İngiltere, Brezilya, Hindistan,  Avustralya, Rusya, Azerbaycan, Avusturya, İspanya, Belçika, Kanada, Almanya, Macaristan, Fransa, Hollanda, İran, Singapur, Yunanistan, Polonya, Amerika Birleşik Devletleri, Çek Cumhuriyeti, Lüksemburg, Kamerun, İsviçre, Bosna Hersek, Suudi Arabistan, Japonya, İsveç, Romanya, Meksika, Arjantin, Yeni Zelanda, Kırgızistan, Slovenya, İsrail, gibi ülkelerden büyük sayıda film başvurdu. Bu filmler arasında yapılan özenli seçim sonucunda,  programa toplam 182 adet film alındı.

2010 Cannes film festivalinde en iyi kısa film ödülünü alan Serge Avédikian’ı seyircimiz İstanbul Uluslararası Kısa Film Festivali aracılığı ile yıllar önce tanımış ve onunla söyleşiler yapma şansını yakalamıştı. Bu yılki programda da onun ödüllü filmi “BARKING ISLAND” festival kapsamında seyirci ile buluşuyor.

Programda ayrıca bu yıl Adana Altın Koza Film Festivali Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışmasında en iyi kurmaca ödülünü alan “RITA” ve Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Kısa Film Yarışması’nda en iyi film ödülünü alan “THE POSTCARD” da yer alıyor.

Bu yılki festivali çerçevesinde, “ALMANYA '09” isimli başlık altında, 13 ayrı yönetmenin kısa filmlerinden oluşan bir bölüm var. Bu bölümde Fatih Akın, Wolfgang Becker, Sylke Enders, Dominik Graf/Martin Gressmann, Christoph Hochhaeusler, Romuald Karmakar, Nicolette Krebitz, Dani Levy, Angela Schanelec, Hans Steinbichler, Isabelle Stever, Tom Tykwer, Hans Weingartner gibi yönetmenlerin çalışmaları yer alıyor. Yönetmenler, bugünün Almanya’sını kendi algılamalarından ve kendi sinemasal bakış açılarından yola çıkarak somut ya da soyut olarak ve kendi seçtikleri türde çektikleri kısa filmlerle yorumluyorlar.

Festival,  film gösterimleri yanı sıra, birçok yerli ve yabancı yönetmeni bir araya getirme konusunda da önemli bir görev üstleniyor. Konuk yönetmenler, hem filmlerinin gösterimlerinde hazır bulunuyorlar, hem de katıldıkları toplantılarda izleyicilerden gelen soruları yanıtlıyorlar. Söyleşi ve panellerde yer alıyorlar.

Bu yıl, başlangıcından günümüze festivalin yürütücülüğünü üstlenen Hilmi Etikan yönetiminde “ Türkiye’de Kısa Film” başlıklı bir form düzenleniyor. Dileyen herkesin kürsüye çıkıp söz alabileceği bu forum sırasında kayda alınacak konuşmalar, yazılı hale dönüştürülerek geniş kitlelere ulaştırılacak.

Açılış töreni 8 Kasım 2010 Pazartesi günü saat 20.00 de Fransız Kültür Merkezi Sinema salonunda gerçekleştirilecek. Bu tören sırasında ulusal sinemamızın değerli yönetmenlerinden Derviş Zaim “Sinema Sanatı ve Kısa” üzerine bir konuşma yapacak. Konuklara festival filmlerinden bir seçki sunulacak.

“Ulusal yarışma ödül ve kapanış töreni” ise yine aynı salonda, 12 Kasım 2010 Cuma gecesi gerçekleştirilecek.” Ulusal yarışmada ödül almış yönetmenlere ve bu yılın afişini hazırlayan Cenk Okyar’a başarı plaketleri sunulacak. Ödül alan filmlerden bölümler gösterilecek. Ayrıca Hollanda Kraliyeti İstanbul Başkonsolosluğu “En Yaratıcı Kısa Film Ödülü” olarak bir filme 1.000 Avro verecek.

T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı ana sponsorluğunda gerçekleştirilen gösterimler, Beyoğlu İstiklal caddesinde yer alan“Fransız Kültür Merkezi”, “Alman Kültür Merkezi” ve “Hollanda Dutch Chapel”  salonlarında ücretsiz olarak izlenebilir.

Program ve gösterim saatleri ile ilgili bilgiye www.istanbulfilmfestival.com adresinden ulaşabilirsiniz.

MİLLİYET

1 yorum:

avustralya dedi ki...

teşekkürler dostum emeğine sağlık

Yorum Gönder