29 Kasım 2010 Pazartesi

İSTANBUL DÜNYA MÜZİKLERİ FESTİVALİ

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajans Genel Sekreteri Yılmaz Kurt, İstanbul Dünya Müzikleri Festivali’nde, kentin tarih boyu Avrupa kültürlerini buluşturan ve besleyen yanlarının sahneye taşınacağını belirtti.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamındaki Altın Yollar Projesi çerçevesinde, 3-17 Aralıkta gerçekleştirilecek "İstanbul Dünya Müzikleri Festivali"nin tanıtımı dolayısıyla The Marmara Otel’inde toplantı düzenlendi.

Kurt, yaptığı konuşmada, festivalin, İspanya’dan Ukrayna’ya, Makedonya’dan Macaristan’a, Bosna Hersek’ten Almanya’ya farklı kültürlerin şarkıları, birbirinden ilham alan melodileri ve yerel müziklerini evrensel değerlere ulaştıran sanatçıları buluşturacağını bildirdi.

"Avrupa Kültür Başkenti" unvanıyla birlikte, Avrupalıların, kültürel mirası, tarihi ve enfes mutfağı ile İstanbul’la tanışma fırsatı bulduğunu anlatan Kurt, "Bu tanışıklığın, ilerleyen yıllarda gelişerek, İstanbul’un kültür turizmine değer katacağına inancımız büyük. Festival kapsamında müzikseverlerle buluşacak konserler, İstanbulumuzun tarih boyu Avrupa kültürlerini buluşturan ve besleyen yanlarını sahneye taşıyacak" dedi.

Altın Yollar Proje Yönetmeni Özdem Petek de bu projeyi ve Türkiye kültürünü tanıtmak için 3 yıldır 18 bin kilometreden fazla yok ettiğini belirtti.

19 ülkede 35 kentte konserler, dans gösterileri, konferanslar, sanatçı buluşmaları yapıldığını söyleyen Petek, festivalle ilgili şu bilgileri verdi: "3 Aralık Cuma günü başlayacak festivalin ilk gününde, İspanyol sanatçı Maria Del Mar Bonet ile Yunan sanatçı Savina Yannatou aynı sahnede buluşacak. Biri dünya çapında perküsyon ustası, diğeri zamanımızın olağanüstü piyanisti Burhan Öçal ve Alexey Botvinov, 4 Aralık Cumartesi günü Bach’ın Goldberg varyasyonlarını birlikte yorumlayacak. 10 Aralık Cuma günü de iki sanatçı bol ritimli ve eğlenceli bir Balkan rüzgarı estirecek.

Kosovalı sanatçılar Suzan Kardeş ve Bakriya Band, Makedonya’dan gelecek olan Esma Redzepova ve Koçani Orkestra, Bosnalı Mostar Sevdah Reunion, Bulgar klarnet ustası İvo Papasov ve Wedding Band da 10 Aralık gecesi müzikseverlere güzel bir Balkan gecesi yaşatacak."

Petek, festivalin son konserinde ise Türkiye’den sanatçı Zülfi Livaneli ve East West Okestrası, Macaristan’dan Kalman Balogh’un yönetimindeki Los Baloghs Çigan Orkestrası, Almanya’dan Henning Schmidt, Ulrich Meiss, Hagen Matzeit’in müziklerinden oluşan özel bir repertuvar sunacaklarını kaydetti.

MİLLİYET

0 yorum:

Yorum Gönder