Araştırmacılar, omuriliğe bağlı felç geçirmiş kişilerin bacak kaslarını çalıştıracak implant şeklinde bir mikroçip geliştirdiler. Bir çocuğun tırnağı büyüklüğünde olan çip, kasları uyarmak üzere yerleştirileceği omurilik kanalına sığabilecek kadar küçük.
Benzeri teknikler daha önce de kullanılmış olmasına karşın bunların uygulanması sırasında, bacak dışına yerleştirilen elektrotlara ve bunlara bağlanan harici bir uyarıcı kaynağına ihtiyaç duyuluyordu. Projenin başındaki Londra Üniversitesi’nden Prof. Andreas Demosthenous’a göre omurilik kanalına bir defada bir çok aygıt yerleştirilebileceğinden, yeni yöntem sayesinde eski uygulamalara oranla çok daha fazla kas grubunu aynı anda çalıştırabilmek mümkün olacak. Bu da bisiklete binmek ya da kürek çekmek gibi bazı aktiviteleri gerçekleştirebilmek anlamına geliyor.
Bunun yanında mikroçiplerin idrar tutamama gibi sorunların üstesinden gelmek üzere mesane kaslarını kontrol etmede, kasılma nöbetlerinin durdurmada ve bağırsak kapasitesini artırmak için ilgili sinirleri uyarmada da kullanılması planlanıyor. Bugün sinirleri uyarmak için omuriliğe yerleştirilen bir elektrot ve buna kabloyla bağlanan bir uyarıcıdan faydalanılıyor. Yeni teknik elektrot ve uyarıcıyı tek bir birimde topladığı için oldukça avantajlı.
Sistemin geliştirilmesinde araştırma ekibi öncelikle tüm elemanları mikro ölçekli tek bir pakette toplayabilme zorluğunun üstesinden gelmek durumunda kalmış. Bu mikro-elektrotları istenilen ölçekte kesebilmeyi de gelişen lazer işleme teknolojisi mümkün kılmış. Elde edilen cihaz daha sonra kitap şeklinde katlanarak üç boyutlu bir görünüm almış. Kitabın sayfalarıysa sinir köklerinin çevresinde kapanacak şekilde yerleştiriliyor ve bu sayfalar kapandığında sıvı geçirmeyen, izole bir yapı meydana gelmiş oluyor.
Şekli nedeniyle ‘Aktif Kitap’ adı verilen sistem önümüzdeki yıl deneme sürecine girecek.
NTVMSNBC
0 yorum:
Yorum Gönder