Amerikan ekonomist Peter Diamond ve Dale Mortensen, ile Kıbrıs kökenli İngiliz Christopher Pissarides, bu yılın Ekonomi Nobel'ini kazandı. Üçlü, ödülü istihdam ve maaşlar ile devlet müdahalesi arasındaki ilişkiyi araştırdıkları çalışmalarıyla kazandılar. Aynı araştırma işsizliğin, iş ilanlarının arttığı dönemlerde neden yükseldiğini de konu ediniyor.
10 milyon İsveç kronu (1.5 milyon dolar) olan ödülü, üç bilim adamına takdim eden İsveç Bilimler Akademisi, bu ödülü 1968'den bu yana her yıl dağıttı.
Ödülü kazan üç bilim adamından 70 yaşındaki profesör Diamond, MIT'de çalışıyor ve sosyal güvenlik, emeklilik maaşı ve vergi konularında uzman.
Profesör Diamond, Başkan Obama tarafından Amerikan Merkez Bankası yönetim kuruluna aday gösterilmiş, ancak öneri Cumhuriyetçi Parti tarafından reddedilmişti.
71 yaşındaki profesör Dale Mortensen Nortwestern Universitesi'nde, 62 yaşındaki profesör Pissarides ise London School of Economics'te görevli.
İsveç Bilimler Akademisi, Ekonomi Nobeli'ni üç bilim adamına vermesinin gerekçesini, şu cümlelerle açıkladı:
"Ödüle layık bulduğumuz araştırma, öncelikle işssizliğin istihdam imkanının yüksek olduğu dönemlerde, niçin azalmadığını inceliyor.
Klasik iktisat teorisi, alıcı ve satıcıların, yani işveren ve çalışanların, birbirlerini bulacağı iddiasını savunur. Fakat gerçek hayatta bu böyle olmaz.
Ödülü kazanan değerli bilim adamlarının vardığı netice, iş aramak ve istihdam pazarının stabil bir hale gelmesi uzun süreler alabildiği için hem işsiz sayısı hem de iş ilanlarının aynı anda yüksek olabileceği."
Bilimler Akademisi ayrıca üç ekonomistin geliştirdiği "sürtünme teorisinin" işsizlik, istihdam ve maaşların devlet müdahalesinden ne şekilde etkilendiğinin anlaşılmasına yönelik büyük katkısına dikkat çekti.
BBC TÜRKÇE
0 yorum:
Yorum Gönder