23 Ekim 2010 Cumartesi

KOBİ'LERE 280 MİLYONLUK EURO NEFESİ

Küçük ve orta boy işletmelere Avrupa'dan kredi desteği geldi.  Avrupa Yatırım Bankası (AYB) ve Avrupa Yatırım Fonu (AYF), Akbank, Denizbank, Halkbank, Vakıfbank, Yapı ve Kredi Bankası ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ile toplam değeri 280 milyon euroya ulaşan sözleşme  imzaladı. Sözleşmeler, 250 milyon euro tutarındaki AYB kredisini ve 30 milyon euro tutarındaki AYF garantilerini içeriyor.

AYB ortağı bankalar, kredi tutarına kendi kaynaklarından karşılık bulduğunda KOBİ'ler için toplam 500 milyon avro hazır edilmiş olacak. Büyüyen Anadolu'ya Kredi Kolaylıkları (BAKK) adı verilen ve Türkiye Cumhuriyeti, AB Komisyonu ve Türk bankalarıyla ortaklık içinde geliştirilen bu  KOBİ finansman aracı, ilk olarak temmuz ayında uygulamaya koyulmuştu. Bu finansal araç, KOBİ'lere ve mikro-işletmelere yönelik olarak müşteriye özel finansal yardım sağlamayı amaçlıyor. 43 ildeki küçük işletmelerin destekleneceği kredinin vadesi 5 yıl olacak.

Avrupa Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı Matthias Kollatz-Ahnen, Türkiye'ye  kullandırdıkları kredi miktarının yıl sonunda 2.2 milyar euroya yaklaşacağını söyledi. Kollatz-Ahnen daha küçük yerleşim yerlerindeki  atık su ve inovasyon projelerine kredi  vermek istediklerini belirterek, "Krizden önce kullandırılan krediler yıllık ortalama 2 milyar euroya çıktı. Kriz sırasında ise  bu rakam 2.5 milyar euro oldu. Bu sene sonunda 2.2 milyar euro olabilir, gelecek sene 1.8 milyar euro olabilir ama ortalamada  Türkiye'ye yıllık 2 milyar euro kredi sağlıyoruz" dedi.

BUGÜN

0 yorum:

Yorum Gönder