6 Ekim 2010 Çarşamba

KİTAP DÜNYASI FRANKFURT'TA BULUŞUYOR

Dünyadaki yayıncıları bir araya getiren ve alanında en büyüğü olan Frankfurt Kitap Fuarı başlıyor. 6 - 10 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan fuara 111 ülkeden 7 bin 500'ün üzerinde yayınevi katılıyor.

Bu yılki Frankfurt Kitap Fuarı’nı yine pek çok ünlü yazarın ziyaret etmesi bekleniyor. ABD’nin en önemli yazarları arasında gösterilen Jonathan Franzen, Ken Follett ve Nobel ödüllü iki Alman yazar Günter Grass ve Herta Müller, fuarda boy göstermesi beklenen yazarlar arasında bulunuyor. Fuar Müdürü Jürgen Boos, bu yıl yayıncılığın geleceğine ilişkin yeni bir konseptle ön plana çıkmayı istediklerini belirtiyor.

Fuarda, yeni içeriklerden yararlanan yeni teknolojilerin de ele alınması bekleniyor. Okuma cihazları, cep telefonu uygulamaları, internet platformları giderek daha fazla basılı kitapların yerini alıyor ya da onlarda farklılaşma yaratıyor. Fuarda bununla ilgili tartışmaların da yapılması bekleniyor.

Bu konudaki işbirliği ortağı Federal Almanya Bilişim Ekonomisi, Telekomünikasyon ve Yeni Medyalar Birliği. Birliğin yöneticisi Bernhard Rohleder, "Cihaz satıcıları, ilgiyi cihazlarına çekebilmek için içeriklerden yararlanıyor. Frankfurt Kitap Fuarı da bu içerikleri sunuyor. Dolayısıyla bu, teknoloji branşı için olduğu kadar Kitap Fuarı için de çifte kazanç anlamına geliyor" diyor. Rohleder, gelecek 10 yıl için bu alanda yüzde 20’lik bir büyüme yaşanacağı tahmininde bulunuyor.

Fuarda ayrıca ilk defa bir Alman okuma cihazının tanıtılması bekleniyor. İnternette elektronik ticaretin öncülerinden sayılan Amazon ise elektronik kitap okuyucusu Kindle'i geciktiriyor, çünkü Alman piyasasında hâlâ telif haklarına sahip değil.

Öte yandan yapılan bir araştırma, internet kullanıcılarının dörtte üçünün, dijital içerikler için ödeme yapmaktan kaçındığını gösteriyor. Peki, bu “bedava kullanma" eğilimi engellenebilir mi? Bu, tartışılması gereken, herkesin bildiği bir sorun.

Ancak Jürgen Boos yine de elde bazı fırsatlar bulunduğu görüşünde: "Gösterime girdiğinde büyük gişe rekorları kıran Avatar filmi ile ilgili kitap, bilgisayar oyunu, müzik ve diğer her şey eş zamanlı olarak geliştirildi ve piyasaya sunuldu. İlk kez böyle bir şey yaşandı. Bu da bu konuda farklı düşüncelerin var olduğunu gösteriyor.“

Frankfurt Kitap Fuarı’na bu yıl 111 ülkeden 7 bin 500’ün üzerinde yayınevi katılıyor. Fuarda 110 bin yeni kitap yer alacak. Fuarın onur konuğu ise Arjantin olacak. Ve bu konuda fuardan iyi bir haber de var... Arjantin’den tercüme edilmiş 216 yeni kitap geliyor. Daha önce hiçbir misafir ülkeden böylesine bir kültür transferi yaşanmamıştı.

Çocuk kitaplarında da hareketlilik yaşanıyor. Eğitim alanında yüzde 11 oranında daha fazla yayınevi katılıyor. Frankfurt Kitap Fuarı ayrıca, okuma yazma bilenlerin sayısını artırmaya ve insan haklarına yönelik kampanyasına da hız kazandırmış bulunuyor. Fuarın gelecek yılki onur konuğu ise İzlanda olacak.

10 Ekim’e kadar sürecek olan fuarın ilk üç günü sektör temsilcilerine, yazar ve gazetecilere, son iki günü de tüm ziyaretçilere açık olacak. 2008 yılında Frankfurt Kitap Fuarı’nın onur konuğu olan Türkiye ise fuarda 300 metrekarelik ulusal stant ve 50 metrekarelik çocuk kitapları bölümü ile yer alacak.

DEUTSCHE WELLE TÜRKÇE

0 yorum:

Yorum Gönder