KOSGEB Trakya Bölge Müdürü Eskicioğlu: "27 bin TL'lik hibe veriyoruz. Eğer, bu para yetmiyorsa; makine gibi maliyet gerektiren malzemeler gerekiyorsa, bunun içinde faizsiz ancak 2 yıl süreli eşit ödeme yapılması koşuluna bağlı olarak 70 bin TL veriyoruz.''
KOSGEB'in, sadece imalatçılara değil, aynı zamanda hizmet ve ticaret sektörüne de destek verdiğini anlatan Eskicioğlu, bu durumun çok önemli olduğunu, artık herkesin sıkıntı yaşamadan destek alabileceğini söyledi.
KOSGEB'ten destek almak isteyenlerin önceleri bazı konularda sıkıntı yaşadığını ifade eden Eskicioğlu, şunları kaydetti:
''Destek almak isteyen işletmeler, hiç bankaya uğramadan, KOSGEB'in temel desteklerinden yararlanabilirler. Biz, çeşitli destek programlarıyla destek almak isteyenlere hibeler veriyoruz. Bu destek programları, girişimcilik, KOBİ proje, tematik proje, ARGE-İnovasyon yenilik ve endüstriyel uygulama, iş birliği güç birliği ve genel destek programları destekleridir. Önceden, destek isteyenlere elimizdeki nasıl bir programsa onu uyguluyorduk. Ancak şimdi işletmeye uygun program neyse kişiye, KOBİ'ye özel destek veriyoruz. Yeni çıkan 6 destek programı KOSGEB'in kuruluşunun 20. yılında, 3 ay önce verilmeye başlandı.''
Destek programlarından en önemlilerinden birinin girişimcilik desteği olduğunu belirten Eskicioğlu, bu desteği, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası ile Çorlu Ticaret ve Sanayi Odasıyla birlikte, 2 ayrı sınıf açarak verdikleri eğitimle yaptıklarını söyledi.
Bu eğitimin, ilk etapta sadece kadın girişimcilere yönelik yapıldığını belirten Eskicioğlu, kendi işini kurmak isteyen, bir yerde çalışan veya işsiz her kadının bu eğitimi alabildiğini ifade etti.
Eğitim alan kadınlara daha sonra sertifika verdiklerini anlatan Eskicioğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Sertifika alan kadınlardan, eğitim sonrası bize proje sunmalarını istedik. Eğitimi 48 kadın girişimcimiz aldı. Şimdi de kurullarımızla birlikte ilk defa 4 projeyi değerlendireceğiz. Uygun olanları KOBİ yapacağız. Bu programda, personel maaşı ve benzeri giderler için toplam 27 bin TL'lik hibe veriyoruz. Eğer, bu para yetmiyorsa makine gibi maliyet gerektiren malzemeler gerekiyorsa bunun içinde faizsiz ancak 2 yıl süreli eşit ödeme yapılması koşuluna bağlı olarak 70 bin TL veriyoruz.''
Eğitimlerin çeşitli oda ve kurumlarla ortaklaşa verildiğini belirten Eskicioğlu, şu anda da İşkur'la birlikte yapıldığını söyledi.
İşkur'la yapılan programın, işsizlere yönelik hazırlandığını ifade eden Eskicioğlu, eğer talep eden kurum olursa yeni eğitim programlarının da hazırlanabileceğini söyledi.
Eskicioğlu, ''Bu kursa herkes katılabilir. Desteklemelerden yararlanabilmenin tek şartı, eğitime katılarak 60 saat ders almak. Bizim hazırladığımız eğitime gelen kadınların yüzde 70'i ev hanımı, yüzde 20'si bir yerde sigortalı çalışmakta ve yüzde 10'uda kendi işinin sahibiydi'' diye konuştu.
Eskicioğlu, ''İş Birliği Güç Birliği'' desteğinde ise sloganın, ''ortak sorunlara ortak çözüm üretelim'' olduğunu belirterek, ortak sorunu olan en az beş işletmenin bir araya gelerek altıncı bir işletmenin kurulduğunu söyledi.
Kurulan bu işletmeye, diğer beş işletmenin belli oranlarda ortak olacağını belirten Eskicioğlu, KOSGEB'in de bu kurulan işletmenin satın alacağı malzemeye, istihdam edeceği personele, kiralayacağı yere ve benzeri giderleri için 250 bin TL hibe destek verdiğini ifade etti.
Destek oranının yüzde 50 olduğunu anlatan Eskicioğlu, yetmiyorsa 500 bin lira da faizsiz kredi verildiğini, ancak tek şartın bu beş işletmeden 3'ünün aynı sektörde olması gerektiğini söyledi.
NTVMSNBC
0 yorum:
Yorum Gönder