2010 Nobel Tıp Ödülü “tüp bebeğin babası” olarak kabul edilen İngiliz doktor Robert Edwards’a verildi. Edwards’ın bu buluşuyla “tüm dünyada kısırlık sorunu yaşayan insanlara sevinç getirdiği” bildirildi. 85 yaşındaki bilim insanının ödülü 2.17 milyon lira.
Robert Edwards’ın, meslektaşı Patrick Steptoe ile birlikte geliştirdiği teknikle 1978’de ilki gerçekleşen tüp bebek doğumlarının sayısı 4 milyona ulaştı. İki bilim insanı kiliseler, hükümetler, hatta kendi meslektaşlarının şiddetli eleştirilerinin yanı sıra tüp bebek araştırmalarını finanse etmek gibi pekçok soruna rağmen buluşlarını gerçekleştirdi. Karolinska Enstitüsü ödülle ilgili açıklamasında “Edwards’ın başarıları sayesinde dünya çapında insanlığın yüzde 10’unun mustarip olduğu kısırlığın tedavisi mümkün oldu” ifadesine yer verdi.
Her ikisi de jinekolog olan Robert Edwards ve Patrick Steptoe 1968 yılında insan vücudu dışında yumurtaların döllenmesini sağlayan yöntemi geliştirdi. Cambridge Üniversitesi’nde araştırmalarını sürdüren ikili 1972 yılında kısır annelere ilk embriyoları yerleştirmeye başladı.
Fakat birkaç hamilelik, gelişen hormonal sorunlar nedeniyle sona erdirildi. 1977’de ise hormon tedavilerini içermeyen yeni bir işlemi denediler. Ertesi yılın 25 Temmuzu’nda ilk tüp bebek olan Louise Brown dünyaya geldi. Louise’in doğumu beraberinde birçok etik, dinsel tartışmayı da getirdi. Birçok insan tüp bebeklerin normal olarak büyüyüp büyümeyeceğini tartıştı. Ancak tüp bebeklerin de normal şekilde dünyaya gelenler kadar sağlıklı olduğu görülünce yöntem hızla yaygınlaştı. Edwards ve Steptoe ilk kliniklerini Cambridge’te 1980’de kurdu. 1988’de Steptoe öldü, Edwards ise hastalığı nedeniyle ödülle ilgili medyaya açıklama yapamadı.
HÜRRİYET
0 yorum:
Yorum Gönder