Milliyet Gazetesi tarafından 23.kez verilen Haldun Taner Öykü Ödülü’nü “Bir de Baktım Yoksun” adlı yapıtıyla Yekta Kopan, Pera Müzesi’nde yapılan törenle Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Doğan Holding Yönetim Kurulu üyesi Hanzade Doğan Boyner'in elinden aldı. Törende kısa bir filmi gösterilen Haldun Taner ve Füsun Akatlı saygı ve özlemle anıldı.
Fatih Türkmenoğlu'nun sunduğu ödül töreninde Doğan Gazetecilik A.Ş.İcra Kurulu Başkanı Servet Topaloğlu ödülün sadece edebiyat, tiyatro ustası eski bir yazara gönül borcu olmadığını, derin gözlemin, mizahın ve yerginin bütünleşerek "kaliteli biçimde harmanlanma tekniğinin" teşviki olduğunu belirtti. Topaloğlu Haldun Taner'in, "Demokrasi yi sadece fikir özgürlüğü ve söz eşitliği şeklinde tanımlamak yetersizdir. Demokrasi fikir ve sözlerde seviye ister" görüşünün de demokratik açılım tartışmalarının güncel olduğu ülkemizde önemine işaret etti. Seçici Kurul başkanı Doğan Hızlan ise yazarların eskimediğine Haldun Taner'in örnek olduğunu söyleyerek, "Devekuşu" köşesinin özelliklerini sıraladı; "Taner mizahı inceltti. Onun mizahi sadece güldürmez sizi yavaş yavaş etkiler, sarar" dedi, Yekta Kopan'ı kurul adına kutladı. Ertuğrul Günay da Yekta Kopan'ı kutlayarak, yazarlığının yanı sıra seviyeli yayıncılığını övdü. Haldun Taner ve Yekta Kopan isimlerini bir arada anmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Yekta Kopan ödülü kaldırıken; "Ödülü elime aldığımda bir Gökkuşağı verdiler dedim. An gelir hepimiz bir gökkuşağına ihtiyaç duyarız. An gelir üstümüze nefret, hırs, öfke, şiddet iktidar bütün bunların yediği siyah bir battaniye örterler, gökkuşağını görmeyelim diye. Haldun Taner öykücülüğü bu battaniyeyi üstümden atabilmek için anahtar oldu" sözleriyle herkese teşekkür etti.
Doğan Hızlan’ın başkanlığında Murat Özyaşar, Semih Gümüş, Demet Taner, Prof. Dr.Füsun Akatlı, Prof. Dr. Şara Sayın, Prof. Dr. Tahsin Yücel ve rahmetli Prof.Dr.Füsun Akatlı’dan oluşan seçiciler kurulu, Kopan’ın Can Yayınları’ndan çıkan “Bir de Baktım Yoksun” adlı öykü kitabını, “edebiyat ile oyunu buluşturması, bunu kendine özgü bir kurgu içinde ortaya çıkarması ve dile gösterdiği özen” nedeniyle ödüle değer buldu. Kopan’ın aynı kitabı, 2010 Yunus Nadi Öykü Ödülü’nü de Ayşegül Çelik’in “Kâğıt Gemiler”iyle paylaşmıştı.
CUMHURİYET
0 yorum:
Yorum Gönder