Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de ilk kez Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bir Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) hastasında uygulanarak başarı elde edilen 'Duble Filtrasyon Plazmaferezi' yöntemini değerlendirmeye aldı. Belirlenen bir hasta grubunda denenecek yöntem başarılı olursa, bakanlığın tedavi şemasına girecek.
Sağlık Bakanlığı Bilim Komisyonu, virüslü kenelerden bulaşan Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) hastalığına son veren 'Duble Filtrasyon Plazmaferezi' işlemini olumlu karşıladı. Türkiye'de ilk kez Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nde bir KKKA hastasında uygulanıp başarı elde edilen 'çift filtrasyon yöntemiyle hastalığa yol açan zararlı maddelerin kandan temizlenmesi işlemi'nin, seçilen belirli bir hasta grubunda uygulanmasına karar verildi. Sonuç başarılı olursa yöntem tedavi şemasına girecek. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Zoonotik Hastalıklar Daire Başkanı Uzman Dr. Tamer Sami Peliti, sonuçların bir ay içinde elde edilmesi için çalışacaklarını söyledi.
Komisyon, dün yaptığı toplantıda, AÜ Tıp Fakültesi yoğun bakım servisinde tedavi gören bir KKKA hastasında uygulanan çift filtrasyon yöntemini değerlendirdi. AÜ Tıp Fakültesi Terapötik Aferez Merkezi sorumlusu ve Hemaferez Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, 'kandan ayırma işlemi' olarak tanımlanan aferezle her türlü hücre ve maddenin kandan ayrılabildiğini ve bunun hastaya hiçbir zarar vermediğini anlattı. Sağlık Bakanlığı Aferez Fotoferez Komisyonu ile KKKA hastaları ile ilgili bilimsel komisyonun yaptığı ortak toplantı sonunda, bu işlemin ilgili komisyonun seçeceği hasta grubunda araştırma protokolü ile uygulanmasına karar verildiğini belirten İlhan, "Çift filtrasyon yöntemi bir ana tedavi değil, destek tedavisidir. Doğrudan virüse karşı bir tedavi söz konusu değil. Buradaki uygulama, kandaki virüsün alınması veya azaltılması, ayrıca hastayı komaya sokan organ yetmezliği ve iç kanamaya yol açan maddelerin kandan uzaklaştırılması prensibidir. Yapılan işlem, KKKA hastalığının doğrudan tedavisi değil, virüsün sebep olduğu ve ölüme yol açan etkenin kaldırılmasıdır." bilgisini verdi.
Çift filtrasyon işleminin nörolojik rahatsızlıklar, romatizmal hastalıklar, cilt ve böbrek hastalıklarında, kolesterol yüksekliğinde uygulanabildiğini ifade eden İlhan, yöntemle Japonya'da bir Hepatit C'li hastanın tedavi edildiğini aktardı. Prof. İlhan, Türkiye'de 40 civarında terapötik aferez merkezi bulunduğunu, yöntemin bu merkezlerde uygulanabileceğini de bildirdi.
ZAMAN
0 yorum:
Yorum Gönder