21 Eylül 2010 Salı

KAYBOLDU DENİLEN KAPLANLAR HİMALAYALAR'DA BULUNDU

Asya'nın belirli bölgelerinde yok olduğuna inanılan kaplanların bir grubunun Himalaya dağlarında yaşadığı belirlendi.

Bu keşif uzmanları şaşkınlığa sürükledi. Çünkü şimdiye dek kaplanların bu derece yüksek irtifada yaşayabileceği düşünülmüyordu. Söz konusu topluluğun, az oksijen yoğunluğu da olsa başarıyla ürediği de anlaşılıyor.

Bhutan'ın yüksek platolarındaki kaplanları BBC'nin doğa tarihi alanında bir program üzerinde çalışan kameramanları tespit etti.

Uzmanlar kaplanların çevresinde bir doğal koruma alanı oluşturmanın, yeryüzündeki en büyük kedi cinsi olan bu türün Asya'da az sayıda kalan topluluklarını da buluşturup, türü yok olma tehlikesinden koruyabileceğine inanıyor.

Kaplanların Bhutan Krallığı'nda, Himalayaların eteklerinde yaşadığı biliniyordu. Ancak sayıları ya da ne gibi koşullarda yaşadıkları hakkında pek fazla bilgi yoktu.

Panthera adlı koruma kuruluşundan kaplan uzmanı Dr Alan Rabinowitz, kaplanların daha yüksek irtifalarda da yaşıyor olabileceğine inanıyordu. Bunun başlıca dayanağı da köylülerin kaplanları 4000 metrede bile gördüklerini söylemesiydi.

Üç bin metre ve üzerinde çeşitli kaplan grupları belirlendi Bu yüzden bir BBC ekibi ile birlikte Bhutan'a giderek 'dağ kaplanları'nın gerçekten varolduğuna ilişkin kanıt aramaya yöneldiler. Rabinowitz ve kameraman Gordon Buchanan, ağaçların seyrekleştiği 3.000-4.100 metre arasında harekete duyarlı olarak çalışan bir dizi 'tuzak kamera' yerleştirdi. Üç ay sonra döndüklerinde kameraların sadece kaplanları değil kızıl tilkileri, maymunları, leoparları, Himalaya ayılarını, geyikleri ve kızıl bir pandayı tespit ettiğini gördüler. Böylece bu bölge dünyada kaplanlar, leoparlar ve kar leoparlarının birlikte yaşadığı tek bölge oldu. Kaplanların 3 milyon 200 bin yıl kadar önce evrimleştiği tahmin ediliyor

Bhutan Tarım ve Orman Bakanlığı'nın katkılarıyla edinilen görüntüler için 10 yılı aşkın zamandır bu alanda çalışan kameraman Buchanan, "burada yaşayabiliyor olmalı, vahşi kaplanlar ve gelecekleri açısından son derece önemli" dedi.

RADİKAL

0 yorum:

Yorum Gönder