24 Eylül 2010 Cuma

20 GÜNLÜK CAZ ŞÖLENİ

Caz dünyasının önemli ve sıra dışı isimlerine 19 yıldır yer veren Akbank Caz Festivali bu yıl 20. yaşını kutluyor. İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda dün akşam saat 21.00'de, yenilikçi tarzıyla caz dünyasını yıllardır etkileyen ve 17 kez Grammy ödülü kazanan Count Basie Orkestrası'nın konseriyle başlayan festival, caz severleri kendi tarzlarında 'usta' kategorisine girebilecek müzisyenler ve topluluklarla buluşturacak.

20 gün boyunca Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, Aya İrini Müzesi, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Akbank Sanat, Babylon, The Seed, Salon, Nardis, Pera Müzesi, Ghetto ve Türkiye'nin birçok üniversitesinin mekân olarak kullanılacağı festivalde160 sanatçının katılımıyla 45 konser ve 70 etkinlik düzenlenecek. Her yıl olduğu gibi bu yıl da festivalde özellikle birkaç isim müzikseverler tarafından merakla bekleniyor. Bunlardan ilki, caz ve ambinet müziği bir arada kullanan Norveçli Nils Petter Molvaer. Sanatçı 28 Eylül'de Babylon'da konser verecek. 30 Eylül'de ise bugüne dek hemen hemen tüm caz ustalarıyla sahne alan, iki Grammy'li Diane Schuur, şarkılarını ilk defa Cemal Reşit Rey'de (CRR) Türkiyeli caz severlere söyleyecek. CRR 1 Ekim'de de tüm zamanların en büyük müzik efsanelerinden Sun Ra'nın mirasını sürdüren Sun Ra Arkestra'ya ev sahipliği yapacak.

Festivalde bu yıl 20. Yıla Özel Projeler adlı bir bölüm de yer alacak. Bölümde Afrika- Küba kökenli müzikleri yenilikçi bir hale getiren piyanist Omar Sosa, 2 Ekim'de Cemal Reşit Rey'de İtalyan trompetçi Paolo Fresu'nun eşliğinde sahne alacak. Vurmalı çalgılar alanında dünyaca ünlü müzisyenimiz Okay Temiz ise 20. yıl konserleri kapsamında yarın Babylon'da yenilikçi ve eklektik müzik anlayışını gösteren bir canlı performans sunacak. Festival'in özel konuklarından biri de Barbarlar.

Ünlü piyanist Ali Perret önderliğinde kurulan grubun 26 Eylül'de Babylon'da gerçekleşecek konserine ünlü tromboncu Craig Harris de eşlik edecek. Akbank Caz'ın 'sıradışı sesler' bölümünde caz ve dünya müziğini harmanlayan Hindi Zahra, 8 Ekim'de Ghetto'da sahne alacak. Soprano saksafon ve bas klarnet üstadı John Surman ise yarın Aya İrini Müzesi'nde olacak.

Festivalin heyecanla beklenen performansları arasında bulunan Paganini Trio, klasik müzik, caz ve dünya müziği arasında bir köprü kurmaya çalışacak. Aya İrini'de 25 Eylül'de gerçekleşecek konserde perküsyon sanatçısı Burhan Öçal'a, besteci ve piyanist Tuluğ Tırpan ve dünyanın seçkin orkestralarında çalan bol ödüllü kemancı Atilla Aldemir eşlik edecek. Ayrıca festival boyunca Oğuz Büyükberber, İmer Demirer, Alp Ersönmez, İlhan Erşahin ve Önder Focan gibi cazcılar da konserler verecek.

Festivalin 20. yılının önemli bir özelliği de Avrupalı cazcıların buluşma noktası olan Europe Jazz Network'ün, yarın Küresel Caz - Lokal Caz başlıklı paneline ev sahipliği yapacak olması. Avrupa çapında bir festival halne gelen Akbank Caz, toplantı vesilesiyle Avrupa'dan cazcılar ve gazeteciler üç gün boyunca İstanbul'u mesken tutacak.

SABAH

0 yorum:

Yorum Gönder