20 Ağustos 2010 Cuma

"TUZSUZ OLSUN" DİYEBİLECEĞİZ

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ertuğrul Ercan tarafından, hipertansiyon sıklığının azaltılması için ulusal beslenme politikası belirlenmesi amacıyla hazırlanan projesinin, Uluslararası Hipertansiyon Derneği'nce incelenmek üzere kabul edildiği bildirildi.

Prof.Dr. Ercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hipertansiyonun, ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer aldığını söyledi.

Prof.Dr. Ertuğrul Ercan, projenin, ''Hipertansif yaşam tarzı değişikliklerine ulusal yeni yaklaşım'' başlığı altında sunulacağını dile getirerek, şu bilgileri verdi:

''Bu proje, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı gibi resmi kurumların yanında, Türkiye Fırıncılar Federasyonu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu, Gıda Güvenliği Derneği, Gıda Mühendisleri odası, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Türkiye Ziraatçılar Birliği, Tüketici Hakları Derneği, sanayi odaları, ulusal çapta üretim ve satış yapan işlenmiş gıda üreticileri ile işbirliği içerisinde, gıdalardaki tuz miktarını azaltmayı amaçlayan ulusal bir yaklaşım belirlemeyi hedeflemektedir. Bu kuruluşlar ile öncelikle eğitim toplantıları yapmayı, bu vesileyle üreticilerin fazla tuz tüketiminin sebep olduğu sağlık sorunları hakkında bilgi sahibi olmasını amaçlıyoruz.''

Projeyle, üretici kurumların ve tüketicilerin bu konu hakkında bilgilendirilmesini hedeflediklerini vurgulayan Ercan, sözlerini şöyle tamamladı:

''Projemiz, gıdalardaki tuz miktarlarının tüketici tarafından anlaşılır bir biçimde ambalajlarda belirtilmesi, gıdaların içerdikleri tuz miktarlarına göre sınıflandırılması, tuzlu gıdaların üzerine uyarıcı yazıların konulması, gıdaların içerdiği tuz miktarlarının ürünün çekiciliğini bozmayacak şekilde azaltılmaya çalışılmasını içermektedir.

Ayrıca, tuz miktarı azaltılamasa bile en azından bu tür gıdaların daha az tuz içeren çeşitlerinin üretilmesi, hizmet sektöründe faaliyet gösteren restoran ve diğer işletmelerde masalara konan tuzlukların yeniden gözden geçirilmesi, hizmet sektöründe faaliyet gösteren restoran ve diğer işletmelerde 'acısız istiyorum' denildiği gibi 'tuzsuz istiyorum' şeklindeki bir isteğin işletmeci tarafından karşılanabilmesi, hizmet sektöründe faaliyet gösteren restoran ve diğer işletmelerde satın alınan gıdanın yanında verilen tuz paketlerinin standart hale getirilmesini amaçlıyoruz.''

HABER TÜRK

0 yorum:

Yorum Gönder